1 kind op 10, wereldwijd 220 miljoen kinderen, groeit op zonder de liefdevolle zorg van een ouder. In Belgë is de inschatting 1 kind op 25, 94.600 kinderen. Dat brengt de emotionele, fysieke en mentale ontwikkeling –en dus de toekomst- van een kind ernstig in gevaar. SOS Kinderdorpen wil dat niet aanvaarden en start daarom vandaag op 20 november, Internationale Kinderrechtendag, opnieuw een wereldwijde campagne.

Liefdevolle zorg, dat wil zeggen:

  • warme en onvoorwaardelijke zorg van tenminste één volwassene,
  • een thuis die de fysieke en emotionele veiligheid van het kind waarborgt,
  • en voldoende middelen voor gepaste voeding, woongelegenheid, onderwijs…

Als één van die drie ontbreekt heeft dat verregaande gevolgen voor de fysieke, emotionele en mentale ontwikkeling. Dat is een last die kinderen voor de rest van hun leven als een rugzak met zich meedragen. Hoe ernstiger de situatie, hoe zwaarder die rugzak.

Onder het motto ‘Geen enkel mag alleen opgroeien’, biedt SOS Kinderdorpen in België en in de wereld een warme thuis aan kinderen die er alleen voor staan. Kinderen die de liefdevolle zorg dreigen te verliezen, gaat de NGO met het hele gezin begeleiden en versterken, zodat de veiligheid van de kinderen opnieuw gegarandeerd is en het gezin op lange termijn samen verder kan.

Hoe weet jij dat je mama of papa je graag ziet?

In 2016 vroeg SOS Kinderdorpen hoe ze weten dat hun mama of papa hen graag ziet. Dat leverde een ontroerende video op. Ook dit jaar hamert SOS Kinderdorpen op die nagel: ze brengen deze nieuwe video waarin ze kinderen ditmaal vragen om de liefde van hun ouders te tonen.


Tekst: SOS Kinderdorpen / Uitgelichte foto: Janko Ferlič 
Wij bij Ouder Blog staan achter deze actie. Elk kind verdient liefdevolle zorg van (groot)ouders. Dit is jammer genoeg niet overal het geval. Daarom proberen we in ons eigen gezin er al voor te zorgen dat de dochter in een liefdevolle omgeving opgroeit. En we doen ook een oproep aan jullie, om jullie kinderen met liefde en respect op te voeden, ook al is dit niet altijd even makkelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *