Het schooljaar is ondertussen weer enkele weken gestart. De eerste toetsen en huistaakjes zijn ook al achter de rug. En ook de eerste brieven van scholen ivm luizen zijn vermoedelijk weer verstuurd naar de ouders. Een jaarlijks veel voorkomend probleem. Maar wat kan je er nu eigenlijk tegen doen?
Wat zijn luizen?
Hoofdluizen zijn vervelende, maar niet schadelijke, kleine beestjes die op het hoofd van mensen leven. Met hun zes poten grijpen ze zich vast aan de haren. En dit vooral in de nekstreek en boven/achter de oren. De kleur varieert van lichtgrijs tot bruin. Ze voeden zich met bloed, waardoor ze soms ook wat roder kleuren. De jeuk die je ervaart bij luizen, komt voort uit de reactie van ons lichaam tegen hun uitwerpselen en speeksel. Hierdoor ga je krabben en is er kans op huidinfecties.
De oorzaak?
Hoe komt het dat je hoofdluizen krijgt? Deze kleine diertjes verhuizen voornamelijk door rechtstreeks hoofdcontact. Ze verplaatsen zich niet, hoewel veel mensen dit denken, door te springen of te vliegen. Ook worden ze niet overgedragen door contact met huisdieren. Ook via kledingstukken, zoals hoed – pet of sjaal, worden ze zelden doorgegeven.
Hoofdluizen kan je spijtig genoeg niet voorkomen. Ze komen voor bij iedereen. En een goede of slechte hygiëne heeft hier helemaal niets met te maken.
Hoe raak je er vanaf?
De meest bekende en ook betrouwbaarste methode om luizen te verwijderen is nog steeds de nat-kam-methode. Dit is een goedkope en kindvriendelijke manier om die enge beestjes te verwijderen. Nadeel van deze methode is wel dat ze enorm tijdsintensief is. De behandeling dien je best een week lang te doen en dit voor zo’n 30 minuten per keer. Dit verschilt natuurlijk naargelang de haarlengte en het haartype. Bij hardnekkige luizen is het aan te raden om toch de handdoeken en lakens grondig te wassen. Luizen sterven normaal wel binnen de 48u nadat ze het menselijk haar hebben verlaten. Dit bij gebrek aan voedsel.
Samen met de nat-kam-methode kan je ook luizenshampoo gebruiken. Deze shampoo’s maken soms gebruik van insecticiden welke neveneffecten kan veroorzaken zoals huidschilfering en irritatie. Lees daarom zeker goed de bijsluiter of vraag raad aan een apotheker of arts. Daarnaast vind je op de markt ook nog bv elektrische luizenkammetjes en zelfs luizenstofzuiger. Het effect van deze gadgets is niet bewezen en het gebruik ervan wordt dan ook niet aangeraden.
Uitgelichte afbeelding door AI gegenereerd.
Disclaimer: Dit bericht bevat enkele affiliate links.