De paasvakantie is net achter de rug. En in vakanties mogen de meeste kindjes wel wat langer opblijven. Nu het terug schooltijd is hebben onze kindjes terug hun vaste bedtijd. Deze kinderbedtijd is iets waar wij als ouders wel naar uitkijken. Zeker na een dag werken is het de tijd dat we ongestoord iets voor onszelf kunnen doen. Voor de televisie in slaap vallen bijvoorbeeld of een rustig gesprek met je partner voeren. Kenmerkend aan de kinderbedtijd is dat onze kinderen meestal geen zin hebben om direct naar bed te gaan. Ze bedenken daarom steeds creatievere smoesjes om bedtijd zo lang mogelijk uit te stellen.

“Ik wil nog niet naar bed”

Oogjes dicht en snaveltjes toe”, de gekende uitspraak van Meneer De Uil, uit de Fabeltjeskrant. Deze durven we soms wel eens gebruiken om onze kindjes te laten gaan slapen. Ook hier durft de dochter soms wel eens een smoesje gebruiken om toch maar niet direct te gaan slapen. Maar welke smoesjes durven kindjes zoal eens gebruiken.

Enkele “ik wil nog niet slapen” smoesjes

Schone tanden

Voor het slapengaan is een belangrijke taak de tanden poetsen. Een smoesje dat ze dan durven gebruiken is de tanden langer poetsen dan de aangeraden minimale twee minuten. Met als uitvlucht: “Maar de tandjes moeten toch goed gepoetst worden?”

Toilet

Naar het toilet gaan is ook een ritueel dat steevast voor het slapengaan is ingepland. Soms durven kindjes, eens ze in bed liggen, na enkele minuten weer roepen dat ze naar het toilet moeten. Meestal is het dan 10 keer niks, maar ze zijn dan toch weer enkele minuten extra wakker.

Droge keel

Zoon of dochter liggen net in bed en dan wordt er geroepen: “Dorst! Dooooorst! Ik heb dooooooorst!”
Een flesje water naast het bed op het nachtkastje waar ze perfect aankunnen. Maar toch moeten kindjes roepen om ze drinken te komen geven. Gewoon omdat ze weer enkele minuutjes langer wakker kunnen zijn.

De extra knuffel

Naar bed gaan durft al wel eens een drama op zich. Mama en of papa moeten een knuffel krijgen. Als de korte knuffel voorbij is, is dit soms nog niet genoeg. Eens in de slaapkamer gekomen, is het tijd om terug te keren naar één van de ouders. Want ze verdienen nog een knuffel of de kindjes doen alsof ze vergeten zijn om een knuffel te geven.

Nog één bladzijde

Het is tijd om het licht uit te doen. Oudere kindjes lezen in een boek en vaak zijn ze ‘net bij het spannende stuk’ als het boek weggelegd moet worden. “Nog één extra stukje voorlezen.” is het verdikt bij jongere kindjes. En soms durven we dan wel eens ja zeggen. Zeker omdat we vinden dat lezen belangrijk is in de opvoeding.

Verstoppertje

Als het bedtijd is voor de kindjes en ze gaan al sneller naar de slaapkamer dan is het soms een sport om zich te verstoppen. In de kast, onder bed, achter de deur, … kindjes zijn inventief.

Het is nog licht

De zomertijd gaat in en de dagen worden langer. Buiten blijft het langer licht. Best verwarrend dat het al donker is als je in de winter naar bed, maar in de zomer de zon nog aan de hemel staat. Door de gordijnen komen de streepjes licht nog naar binnen. Naar bed gaan als het licht is klopt dus helemaal niet, want als de zon nog niet onder is kan het ook nog geen avond zijn.

Waar is die ene speciale knuffelbeer?

In de slaapkamer van vele kindjes liggen heel wat knuffels. Beren, knuffels van bij de geboorte en vele andere. Ondanks dat ze het liefst slapen met hun favoriete knuffel zijn er soms momenten dat ze toch nog een andere erbij willen. Laat nu net die ene knuffel die ze die avond als bedmaatje willen ergens, niet direct vindbaar zijn. Dus een zoektocht in de slaapkamer en/of huiskamer van enkele minuten tot gevolg. Om dan regelmatig tot de conclusie te komen dat ze hem eigenlijk toch niet echt willen.

Ach ja, het zijn kindjes en die smoesjes pakken we er (meestal) met de glimlach bij.

Q: Welke smoesjes gebruiken jouw kinderen om bedtijd uit te stellen?


Uitgelichte afbeelding: Clint McKoy op Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *