Eén of meerdere kinderen opvoeden is een fulltime taak en niet altijd even makkelijk. Soms kunnen onze kinderen zo het varken uithangen dat ze gestraft dienen te worden. En straffen is iets wat wij als ouders nog al makkelijk doen, niet? Maar wat als we het nu eens omdraaien? Onze kinderen belonen als ze flink zijn geweest, als ze iets goeds hebben gedaan of geluisterd hebben als we hen een “lastig” karweitje laten doen. Hiervoor kan je werken met een soort beloningssysteem. Maar hoe begin je hier nu juist aan. Bij “Zit da Zo?” geven ze ons alvast enkele tips.

  • Start altijd vanuit een haalbare, realistische doelstelling.  Liefst zo concreet mogelijk. Geen inspiratie? Treur niet! Doe beroep op andere personen die het kind goed kennen.

  • Zorg dat het systeem je kind uitdaagt. Zo kan je bijvoorbeeld creatief zijn in het maken van een beloningsbord. Wat is de interesse van mijn kind? Pas dan ook je beloningssysteem aan (vb. prinses, piraat, Kaatje). Met wat velcro kan je heel leuke ‘opkleefbare’ beloningsplaatjes maken.

  • Zoek naar een leuke beloning wanneer je kind een aantal keer het gewenste gedrag laat zien. Via een materiële beloning krijgt je kind iets, bijvoorbeeld een sticker. Sociale beloningen moedigen het kind aan verder te doen (bijvoorbeeld een schouderklop of ‘dikke duim’). Iets leuks doen samen met je kind? Dat noemen we een actiebeloning.

  • Formuleer de doelstelling positief, en in termen van concreet wenselijk gedrag (dus niet: ‘Klaas wiebelt niet op de stoel’)

  • Bij de start: introduceer het systeem aan je kind. Zo is meteen de bedoeling én werkwijze (ook: wanneer wordt geëvalueerd) helder. Je biedt veiligheid op deze manier.

  • Geloof écht in je kind, ook al lukt het niet meteen om het gedrag te laten zien. Motiveer en wees niet negatief. Maak falen niet fataal. ‘Morgen zal het je wel lukken!’.

Zo’n beloningsbord kan je eenvoudig zelf maken op een stuk papier of karton. Je kan dit perfect samen doen met je kinderen. Op een groot blad papier maak je het belongsbord of de beloningskaart. Met stempels of zelfgemaakte kaartjes kan je dan de vakjes opvullen tot het doel is bereikt en er eventueel een grotere beloning aan vast hangt zoals bv een extra koekje, extra minuutjes TV-kijken, … Of misschien is een bokaal die je vult met knikkers wel de ideale beloningstactiek bij jullie?

Maar je kan ook kant-en-klare beloningsborden aanschaffen. Bij bv Action of het Kruidvat verkopen ze deze regelmatig maar ook online vind je leuke beloningsborden en -kaarten. Zo kan je in de webshop Olifantisch leuke magneetjes aanschaffen om een prachtig beloningsbord te maken. Natuurlijk kan je aan de hand van andere leuke magneten en een simpel magneetbord (of wie weet een magneetmuur in de kinderkamer of ergens anders in huis) jullie eigen beloningsbord maken.

Laat ons eens weten hoe jullie, jullie (b)engeltjes belonen. Hebben jullie een systeem of is het eerder ad-random?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *