Het is vandaag Wereld Bijendag. Wereld Bijendag is een internationale dag uitgeroepen door de VN om de rol van bijen en andere bestuivers voor het ecosysteem te vieren. Bestuivers zoals bijen (waaronder de honingbij), vlinders en hommels hebben zowel voor onze samenleving als in de natuur een belangrijke functie. Wist je dat 80% procent van de planten op aarde afhankelijk is van deze bestuivers? O.a. bijen bestuiven de planten en zorgen ervoor dat ze zich voortplanten. Maar ook zijn ze noodzakelijk voor het bestuiven van onze tuin- en landbouwgewassen. Zonder bijen zouden we bijvoorbeeld geen noten, fruit, groenten en chocolade kunnen eten. TV- en radiopresentatrice Britt Van Marsenille schreef een kinderboek over het belang van de (honing)bijen.

Britt bij de bijen

Wist jij dat een bij ruikt met haar voelsprieten? En weet je wat het verschil is tussen bijen en wespen?
Hoe leven bijen en hoe maken ze honing? Welke bloemen vinden ze lekker? En misschien wel het allerbelangrijkste: hoe kan jij bijen redden?
Bijen zorgen er namelijk voor dat wij lekker kunnen eten: meer dan de helft van wat op ons bord ligt, hebben we aan hen te danken. Dat er wereldwijd volledig bijenvolken sterven, is dan ook een groot probleem.

Recensie

De wondere wereld van de honingbij uitgelegd op kindermaat? Dan moet je zeker ‘Britt bij de bijen’ lezen. Op een leuke, speelse manier voorzien van de nodige humor vertelt Britt over de bijen en met name de honingbij. Van de geschiedenis van dit wonderlijke diertje, over het maken van honing tot aan het redden van deze bestuivers.

Britt is naast TV- en radiopresentatrice ook imker. Dat merk je direct aan de passie die in het boek gestoken is. Doch is de taal die wordt gebruikt perfect op maat van kinderen. Ook de nodige humor zorgt dat de uitleg over de bijen heel goed verstaanbaar is. Ook de bijhorende illustraties zorgen voor de nodige sfeer in het boek.

Naast de uitleg van wat bijen zijn, waarvoor ze nodig zijn is er ook een heel hoofdstuk geweid aan het uitsterven van deze nuttige diertjes. Bovendien geeft Britt ook de nodige tips om de bestuivers te redden van het verdwijnen. Wist je trouwens dat bij de bijen de vrouwtjes de werkers zijn en de mannen liever op ‘hun lui gat zitten’?

Wij zijn alvast fan. Want naast de fantastische uitleg zijn er ook leuke spelletjes verstopt in het boek. En krijg je op het einde nog een recept om zaadbommen te maken. Zo kan je in je buurt voor extra bloemen zorgen en zo de bijen mee in leven houden. Ook wij zijn thuis al begonnen met het planten van extra bloemetjes. Ook hangt er achteraan in de tuin een insectenhotelletje.

ISBN: 978 90 257 7475 2 | Auteur: Britt Van Marsenille | Illustraties: Katrien Vanderlinden | Uitgeverij: Horizon | Pagina’s: 72 | Leeftijd: vanaf 6 jaar | Te koop bij de betere boekhandel en online bij o.a. Standaard Boekhandel, Proxis en Bol.com.


Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *