Ook dit jaar werd het kinder- en tienerwoord weer verkozen. Voor de 13de keer ging Karrewiet al op zoek naar wat het kinderwoord moest worden. Het tienerwoord werd al voor de vijfde keer verkozen. Deze verkiezing ging door op het Instagram-nieuwskanaal van de VRT nws.nws.nws. Winnaars dit jaar zijn ‘Bro’ (kinderwoord) en ‘Heftig’ (tienerwoord). Dit laatste is een unicum, want nog nooit werd een Nederlandstalig woord verkozen als Tienerwoord van het jaar.
Kinderwoord
Al voor de dertiende keer ging Karrewiet, de nieuwsdienst van VRT voor kinderen, op zoek naar het Kinderwoord van het jaar. Hiervoor werden konden de Ketnet-kijkers hun keuze maken tussen vijf genomineerde. Zo’n 34.760 Ketnet-kijkers brachten hun stem uit. Uiteindelijk haalde ‘Bro’ het met 37 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door ‘aina’ (wat ‘oh nee’ betekent) met 34 procent. De andere genomineerde bleven op ruime afstand van de winnaar. Zo sloot ‘Oh my days’ de top drie met 14 procent van de stemmen. De nummers vier en vijf waren voor ‘gast’ (8 procent) en ‘heftig’ (7 procent).
Kinderen gebruiken ‘Bro’ om je vrienden – zowel jongens als meisjes – aan te spreken. Dat dit veel gebruikt wordt op de lagere school merken we hier thuis ook bij de dochter. Soms tot groot ongenoegen van ons als ouders. Duidelijk dat we niet meer zo ‘hip’ zijn, of reageren we misschien toch te heftig?
Tienerwoord
Over ‘Heftig’ gesproken? Dat is dan weer verkozen tot tienerwoord van 2023. Tieners konden, net als bij het kinderwoord, kiezen uit vijf genomineerde. De stemming gebeurde via de Instagrampagina van nws.nws.nws, het nieuwskanaal voor tieners. 39.071 keer tieners hebben langs deze weg gestemd, met als winnaar het woord ‘heftig’ dat 29 procent van de stemmen achter zich kreeg. Tieners gebruiken het om iets te benadrukken, bijvoorbeeld: “Morgen drie toetsen? Amai, heftig.” ‘Drm’ (afkorting voor ‘daarom’) staat op plek twee met 27 procent. De derde plaats wordt ingenomen door ‘broer’ (23 procent). Op plaats vier vinden we ‘hayek’ (13 procent) Hayek wordt gebruikt als versterkend woord in een zin voor een zelfstandig naamwoord en komt uit de straattaal (bv hayek erg = heel erg). De top 5 wordt afgesloten door ‘rawr’ (8 procent). Hiermee wordt, vaak op een lachende manier, uitgedrukt dat je iemand knap vindt of een situatie fijn vindt.
Nederlands
Opvallend: Dit jaar bestaat de hele top drie van het Tienerwoord uit Nederlandstalige woorden. Het is voor het eerst dat een Nederlandstalig woord verkozen werd. De VRT gaf mee dat kinderen en jongeren dit jaar opvallend meer Nederlandse woorden instuurden. Mogelijke oorzaak is o.a. de populariteit van Nederlandstalige artiesten zoals Pommelien, Metejoor en Camille. Maar ook de populariteit van Nederlandstalige influencers kan een oorzaak zijn van het verhoogde aantal ingestuurde Nederlandse woorden.
“Jongeren zijn het vandaag zo gewoon om in het Engels te lezen, te gamen en te chatten. Omdat ze die Engelse woorden zoveel gebruiken, verliezen die hun glans en kan er een soort tegenreactie ontstaan”, verklaart Freek van de Velde, taalkundige van de KU Leuven. “Via YouTube en TikTok komen jongeren ook weer meer in contact met aanbod uit Nederland. Die invloed is er dus ook. ‘Heftig’ is typisch Nederlands.”
Vorig jaar was ‘slay’ het favoriete woord van de Vlaams kinderen, terwijl ‘smash’ won bij de tieners.
Uitgelichte afbeelding: © VRT