Sinds enige tijd wonen we in Beveren. Een prachtige gemeente vlakbij Antwerpen en de gekende Schelde. Door heel de geschiedenis heeft dit heel wat invloed gehad op deze gemeente. Dit kunnen we tot op vandaag nog steeds terug zien doorheen de gemeente. Zo telt Beveren heel wat kastelen, een fort en bunkers. Eén van deze kastelen, Ter Welle, werd onlangs gerenoveerd en ter gelegenheid van de feestelijke opening schreef Karen Dierickx dit Young Adult boek.

De Geesten van Ter Welle

Drie eeuwenoude geesten die in het kasteel Hof ter Welle gewoond hebben doen hun verhaal.

Catalina legt uit waarom ze in de zeventiende eeuw met haar tien maanden oude broer hun geboortedorp moest ontvluchten en hoe ze bescherming vonden op Hof ter Welle bij de familie Del Plano, een adellijk geslacht van Spaanse afkomst.

Corneel vertelt op zijn beurt waarom hij als dertienjarige jongen wegliep van Hof ter Welle en zijn toevlucht zocht bij de Hollanders in Fort Liefkenshoek. Zo raakte hij betrokken bij de Slag bij Kallo, die slecht voor hel afliep.

Ten slotte is er Johanna, de dochter van de heer van Ter Welle. Zij werd grootgebracht door Catalina en groeide op met Corneel. Nooit heeft ze begrepen waarom hij hen de rug toekeerde en de kant van de Hollanders koos. Nu, als geest, komt ze eindelijk te weten wat Catalina al die tijd voor haar heeft verzwegen.

Het boek

Kastelen en oude gebouwen hebben veelal een mysterieuze sfeer over zich. In de loop van de geschiedenis zijn er heel wat bewoners gepasseerd. Er zijn dus heel wat verhalen die zich in en rond deze kastelen hebben afgespeeld. Meestal zijn deze verhalen samen met de bewoners vergaan, maar soms zijn ze opgeschreven in een historisch boek. Omdat deze gebouwen zo oud zijn wordt er ook heel wat gefantaseerd bij wat er zich allemaal heeft afgespeeld op die plek. Eén van deze kastelen met een lange geschiedenis is Hof ter Welle in Beveren-Waas (België). Auteur Karen Dierickx schreef voor de opening van dit gerenoveerde kasteel dit Young Adult boek waarin ze drie geesten van Ter Welle tot leven brengt. De drie geesten in haar boek, Catalina – Corneel en Johanna, vertellen elk hun verhaal over het leven in het kasteel in de zeventiende eeuw.

Spannende heksenjacht

Het eerste verhaal in het boek gaat over Lyneke die moet vluchten voor haar leven. Haar moeder (die veel over geneeskrachtige planten en kruiden weet) wordt namelijk beschuldigd van hekserij, en dat is verboden in die periode. Hierdoor is ze zelf ook niet meer veilig. En dus vlucht ze – op aanraden van huisvriend – samen met haar broer Nelis uit huis, ver weg van alle beschuldigende blikken. Eerst trokken ze richting Brussel, waar ze familie zou hebben. Helaas kan ze die niet vinden, en na een paar omzwervingen worden ze door een adellijke dame gespot en wordt Lyneke – die zichzelf voor het gemak heeft omgedoopt tot Catalina – ingehuurd als kindermeisje van een adellijke familie. Daar mag ook Nelis (Corneel) naartoe. Hij groeit op met de twee adellijke meisjes, waarbij de jonge Johanna een speciaal plekje in zijn hart veroverd.

Het leven in het kasteel

Karen Dierickx heeft voor dit boek heel goed de geschiedenis bestudeerd. Niet alleen van het Hof ter Welle, maar ook van de tijd waarin het boek zich afspeelt. Ze beschrijft heel goed het verschil in hiërarchie in het kasteel. Zo zijn de inwoners de baas, en alle bedienden, veelal buitenstaanders, mogen dankbaar zijn om er te mogen werken. De Geesten van Ter Welle brengen dankzij hun herinneringen een stukje bij over het leven in het oude kasteel. Zo kom je te weten hoe de kinderen er werden opgevoed, maar ook hoe de Belgen aankeken tegen de Nederlanders en wat de invloed van de Spanjaarden was. Daarnaast leer je ook hoe mens en magie samengingen… of juist niet.

Conclusie

Hof Ter Welle is in 2017, na een grondige restauratie, opnieuw geopend waardoor je het kasteel vandaag de dag nog steeds kan bezoeken. Aan de hand van de verhalen van drie geesten, die samen in het kasteel hebben geleefd, leer je een beetje de geschiedenis van het kasteel. Zo wordt een stukje van de historie van de zeventiende eeuw opgehelderd en uitgelegd. De Geesten van Ter Welle is geen puur historisch boek, het is een leuke mix met fantasy. De verhalen van de geesten zijn bovendien leuk verteld. Karen Dierickx laat je zo meeleven met de personages dat je al vlug vergeet dat het geesten zijn. De Geesten van Ter Welle is niet louter een boek voor jongeren uit de streek van Beveren maar kan door iedereen worden gelezen die van dit genre houdt. Bovendien krijg je na het lezen van dit boek om Hof ter Welle een bezoekje te brengen en zelf te zien waar Catalina, Corneel en Johanna leefden.

Auteur: Karen Dierickx
Uitgeverij: Van Halewyck
Pagina’s: 220
Leeftijd: vanaf 14 jaar
ISBN: 9789461317445

De Geesten van ter Welle is te koop bij de betere boekhandel en online bij o.a. Bol.com of Bookspot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *