De kinderkamer is natuurlijk de plaats waar vrolijke figuurtjes en leuke kleurtjes elkaar ontmoeten. Vaak is het er levendig en licht, maar anderzijds moet het er ook wel donker kunnen zijn. Want je wil toch niet dat je kleintje bij de eerste zonnestralen meteen wakker wordt en een hels kabaal begint te maken? Of dat je baby’tje overdag de slaap niet kan vatten? De juiste gordijnen kunnen veel problemen verhelpen.

Laat je niet beperken

Eigenlijk heb je heel veel keuzevrijheid. Je kan kiezen voor goedkope gordijnen van Kwantum of je kan het zo duur maken als je zelf wil. Paneelgordijnen, rolgordijnen of kamerhoge gordijnen: het kan allemaal. Leuke figuurtjes en opvallende kleuren zijn eveneens mogelijk, zolang ze maar voldoende verduisteren. Uiteindelijk moet een gordijn bij de kamer passen en het is gewoon goed om te weten dat je echt wel rekening mag houden met je persoonlijke voorkeuren. En met die van je kindje!

Zo’n gordijnen wil je uiteraard niet elk jaar vervangen en ze moeten dus toch enige tijd meegaan. Gordijnen met kinderpoppetjes en -figuurtjes moeten tijdens de tienerjaren ongetwijfeld worden vervangen. Olifantjes of andere neutralere dierenfiguurtjes hoef je minder snel te vervangen en doen het ook altijd goed bij kinderen.

Denk goed na over de stof

Wat de stoffen betreft, kan je opnieuw verschillende keuzes maken. Veel ouders kiezen voor black-outgordijnen die geheel verduisteren. Dat is zeker geen slecht idee, maar soms is molton ook het overwegen waard. Molton ken je natuurlijk van je moltondekentje, maar wat men vaak niet weet is dat molton ook akoestisch isoleert. Verwacht natuurlijk geen perfecte akoestische isolatie, maar storende geluiden worden toch vrij goed gedempt. Bovendien is molton een vrij goedkope stof, of toch in vergelijking met andere akoestisch isolerende stoffen.

De kinderkamer veilig verduisteren

Houd in ieder geval rekening met de veiligheid. Je kleintje kan nu misschien nog niet lopen, maar vroeg of laat springt hij z’n bedje uit en gaat hij op wandel. Wat nu de babykamer is, wordt dan een speelterrein. En dan wil je echt geen loshangende koorden hebben. Dat wil niet zeggen dat je geen vouwgordijnen kan kiezen, maar wel dat je voor een aangepast model moet gaan. Een goed alternatief is bijvoorbeeld een vouwgordijn met het Luxaflex Smartcord, een bedieningssysteem met een intrekbare koord. Hierdoor heb je geen last meer van lange koorden waaraan kinderen zich kunnen verhangen.

babykamer

Sommige ouders vinden dat de gordijnen in de kinderkamer brandvertragend moeten werken, zeker omdat oudere kinderen al eens doldriest kunnen zijn. Molton kiezen ze daarom liever niet. Hiervoor bestaan er speciale geïmpregneerde, verduisterende gordijnen. Deze worden veelal gemaakt voor scholen en ziekenhuizen, maar natuurlijk kan je ze ook als particulier bestellen. De keuzes zijn hier over het algemeen wel beperkter. Vaak moet je het bijvoorbeeld met kamerhoge gordijnen doen. Op het vlak van brandveiligheid is dit wel de beste keuze.

Durf te combineren

Ten slotte kan je naar hartenlust combineren, bijvoorbeeld door een overgordijn voor je rolgordijn te hangen. Met dergelijke overgordijnen kan je echt uitpakken. Een andere oplossing zijn inbetweens waarbij je toch rekent op een degelijke lichtdoorlatendheid. Net zoals verduisterende gordijnen zijn dergelijke gordijnen in enorm veel uitvoeringen verkrijgbaar waardoor er altijd wel een geschikt model is voor de kinderkamer.


Uitgelichte foto: Jimmy Conover op Unsplash

1 reactie

  1. […] Verduisteren van de kinderkamer […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *