Het voorbije schooljaar viel me het al op. Veel kindjes die naar de kleuterschool gingen maakte gebruik van een loopfiets. Deze tweewielige fietsjes zonder trappers hebben de plek ingenomen van de voorheen zo populaire driewieler. De vele voordelen van een loopfiets is één van de oorzaken van de wissel in populariteit. Door middel van een loopfiets ontwikkelen kinderen vaardigheden die de basis vormen bij het normaal fietsen. Kinderen ervaren hierdoor minder problemen bij de overstap naar een normale fiets.

De voordelen van een loopfiets: het bewaren van evenwicht

Eén van de belangrijkste voordelen van een loopfiets is dat kinderen er hun evenwicht mee leren bewaren. Dit in tegenstelling tot een driewieler, waar ze bijna niet kunnen omvallen. Het wennen aan het evenwicht houden kost kinderen wel wat tijd. Met een loopfiets hebben ze hier meer dan genoeg tijd voor. In de periode dat je kind met een loopfiets rijdt, worden de spieren ontwikkelt die nodig zijn om goed zijn of haar evenwicht te bewaren.

Twijfel je nog tussen een driewieler of een loopfiets dan is misschien een 2 in 1 loopfiets wel ideaal.  Dit is een multifunctionele loopfiets waarbij je de fiets zowel als een driewieler of als een loopfiets kan gebruiken. Met andere woorden, je start in de driewieler stand en gaat wat later over naar een loopfiets (met twee wielen). Zo kunnen jonge kindjes al wennen aan het gebruik van de beentjes en later hun evenwicht leren bewaren.

De juiste richting uitgaan

Aan de meeste loopfietsjes zit een stuur. Zo leren kindjes om bochten te maken en zo objecten en mensen ontwijken. Dit zorgt ervoor dat ze ook rekening moeten houden met de omgeving. Wanneer je kind dan echt gaat leren fietsen, heeft hij of zij al geleerd om zich heen te kijken. Daarnaast ontwikkelen ze de spieren die nodig zijn om te sturen.

Leren afzetten op de grond

Om zich te verplaatsen moeten kindjes zich afzetten met hun voetjes tegen de grond. Dit is natuurlijk niet hetzelfde als trappen op een echte fiets, maar er worden wel grotendeels dezelfde spieren gebruikt. Doordat kinderen deze spieren vast ontwikkelen, hebben zij straks een veel groter uithoudingsvermogen tijdens het fietsen. Het leren afzetten is ook belangrijk bij het vertrekken op een gewone fiets.

Leren stoppen

Eens in beweging is het ook altijd handig om te kunnen stoppen. Ook dit leren kindjes met een loopfiets. Ze leren stoppen waar en wanneer nodig. Dit gaat natuurlijk samen met het inschatten van de omgeving. Het is zeker niet hetzelfde als remmen met een echte fiets. Maar het plotseling leren stoppen wanneer dit nodig is, is een leerzame ontwikkeling. Zeker in het begin zal het nog wel eens fout gaan. Hou dus zeker je kindje altijd goed in de gaten en zorg dat je in een positie bent om in te grijpen. Het remmen gebeurt meestal met de voetjes maar er zijn ook loopfietsjes die al een echte rem hebben. Zo wordt de overstap naar een echte fiets nog wat kleiner.

Een veilig manier om te beginnen

Door eerst zich voort te bewegen op een loopfiets loopt je kindje een stuk minder kans op blessures. Kindjes zitten op een loopfiets niet alleen dichter bij de grond dan op een gewone fiets. Ze zullen ook minder snel vooruitgaan dan op een fiets met trappers. Op een loopfiets gaan ze slechts zo hard als zich af kunnen zetten met hun voetjes. Als ouders ben je dan toch iets geruster.

Plezier beleven

Misschien wel het fijnste voordeel voor ouders is dat kinderen loopfietsen leuk vinden. Veel kindjes zullen regelmatig vragen om op pad te gaan met de loopfiets. Het zal dus geen verplichting zijn voor hen. Daarom worden ze dan ook graag cadeau gegeven bij een eerste verjaardag of bij feestdagen. Nadeel voor ouders is dat het meestal wel extra gesleur is als jullie ergens naar toe gaan. Want naast de buggy zal ook de loopfiets mee moeten gaan van de kindjes.

Lang bruikbaar

Loopfietsjes hebben een lange bruikbaarheid. Na de eerste stapjes is het volgende reeds een loopfietsje. Als dan later overschakelt naar een fiets (met steunwieltjes), hebben ze toch een jaar of 2 à 3 in de weer geweest met de loopfiets. Natuurlijk zijn er altijd kindjes die sneller hun loopfietsje inruilen voor een grotere fiets. Maar net als bij vele dingen is elk kind hier anders in. Het overschakelen van loopfietsje naar ‘grotere’ fiets moet je dan zeker niet dwingen. Kindjes moeten het aangenaam blijven vinden, en zullen wel aangeven als ze klaar zijn om te leren fietsen (met steunwieltjes).

Zoals je merkt zijn er tal van voordelen aan het gebruik van een loopfiets. Naast de ontwikkeling van bepaalde gedragen en groepen spieren is het misschien het ook fijn om je kindjes kennis te laten maken met de basis verkeersregels. Doe dit op speelse manier, want zo gaan ze het veel sneller onthouden.

Enkele tips voor verkeersopvoeding bij kleutertjes

 • Stoppen aan de stoeprand, dan pas verdergaan
 • Niet oversteken zonder begeleiding van papa/mama of opa/oma
 • Afstappen aan de kant van het voetpad (bij een kinderzitje op de fiets)
 • Niet lopen bij het oversteken
 • Je kleuter stapt of fietst altijd aan de huizenkant, de (groot)ouders aan de straatkant.
 • Je kleuter mag op het voetpad fietsen. Is dit toch niet mogelijk, fiets dan op straat altijd achter je kind aan. Zo kan je altijd zien wat hij/zij doet en onmiddellijk bijsturen indien nodig
 • Praat over wat jullie zien en meemaken op straat. Wat is gevaarlijk? Wat is veilig? Waar kunnen ze spelen? Waar niet?
 • Voor jullie vertrekken maak je duidelijke afspraken met je kleuter
 • Laat je kind felle kleuren dragen, zodat het goed opvalt in het verkeer. Een fluohesje is zelfs nog beter!
 • Geef natuurlijk zelf altijd het goede voorbeeld: respecteer de verkeersregels, voorzie gevaar en hou rekening met andere verkeersdeelnemers.
 • Neem je tijd! Snel, snel in het verkeer met een kleuter is geen goed idee.

Waar koop je een loopfietsje?

Loopfietsjes zijn op verschillende plaatsen te koop en vindbaar in verschillende prijsklassen. Zo vind je ze misschien wel bij je lokale fietsenwinkel, maar ook in ketens zoals Bike Republic en Decathlon (wij konden enige tijd terug hun Run Ride testen). Maar ook speelgoedwinkels en Bol.com verkopen loopfietsjes.


Uitgelichte afbeelding: Jordan Sanchez op Unsplash
Disclaimer: Dit bericht bevat enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *