Tijdens deze ‘lockdown’ werd er heel wat opgeruimd en geklust. Niet alleen de tuin kreeg bij velen een grondige opfrisbeurt, ook binnen in huis werd er heel wat geklopt en geboord. De eetkamer kreeg een likje verf, de woonkamer werd heringericht en misschien kreeg een rommelkot wel een nieuwe functie als home-office. Daarnaast werd in menig gezin dan weer de kinderkamer geupdate van een baby- naar kleuterkamer of zelfs naar een tienerkamer. Maar natuurlijk zijn er ook heel wat mensen die hiervoor nog geen tijd hebben gehad en het enkel nog maar op de planning hebben staan. Wij geven alvast enkele tips om de kinderkamer een opfrissing te geven.

De voorbereiding

Soms is het verschuiven van het bed en een nachtkastje al voldoende om een ander effect te krijgen in de kinderkamer. Wil je het toch grootser aanpakken is een goede voorbereiding een must. Meet alles goed op. Naast de muren, plafond en vloeroppervlakte, betekent dit ook de afmetingen van de meubels die in de kamer komen. Zodra alles is opgemeten kan je een simpele plattegrond van de kamer tekenen. En de meubels? Die teken je best op een apart blad, om daarna uit te knippen. Zo kan je ze makkelijk verschuiven op de plattegrond om te zien of alles mooi past.

Slapen, spelen, studeren

Kledingrek Linn
Bron: Pinterest Brabantia

Zodra je plattegrond klaar is moet je jezelf afvragen wat je daadwerkelijk allemaal nodig hebt in de kinderkamer. Een bed, een kledingkast en/of een kledingrek, een bureau, een leuke zetel, … Of combineer ik bepaalde meubels om plaats te besparen? Zo kan een hoogslaper met daaronder een bureau al heel wat plaats besparen. En deze plaats kunnen jullie kinderen dan weer gebruiken om te spelen.

Heb je naast de kledingkast nog extra plaats over, is een kledingrek ook altijd mooi meegenomen om een kinderkamer wat ordelijk te houden. Zo kan je er reeds gedragen kledij, die niet vuil is, aan ophangen. Bovendien heb je bij het kledingrek van Brabantia nog plaats om onderaan schoenen te zetten of de doos met verkleedkledij. Naast dat je kleren kunt laten luchten, kun je ook gewassen kleding laten drogen aan een kledingrek. Genoeg voordelen dus!

Opbergen

Een kinderkamer is meestal niet al te groot. Het opbergen van spullen is dan vaak een probleem. Ga daarom bij het opmaken van de planning ook eens na wat je precies moet opbergen en wat je graag zou willen opbergen. Kleding, schoenen en beddengoed zijn dingen die je waarschijnlijk graag op de kamer van de kinderen wilt houden. Maar al hun speelgoed? Dat kan misschien ook ergens anders opgeborgen worden. Het is dan misschien wel leuk dat buiten de kledingkast, het kledingrek, bed (met bureau), ook een kast hebt waar je niet alleen wat speelgoed kan in opbergen, maar die ook ineens dient als bank. Zo win je plaats en hebben je kinderen ook ineens een leuk plekje om gezellig een boek te lezen of een leuk spelletje te spelen op bv de Nintendo Switch.

Spelen met licht en kleur

Heb je de meubels een plaats gegeven op je plattegrond, dan is het tijd om na te denken over de verlichting en over de kleur tegen de muren. Je kinderen willen misschien wel felle kleuren tegen de muren, maar dat is niet altijd zo’n goed idee. Het doet de kamer, net zoals donkere kleuren, verkleinen. Kies dus vooral voor lichte, zachte kleuren. Zij doen niet alleen de kamer ruimer lijken het zorgt ook voor reflectie van het binnenvallend natuurlijk licht. Combineer je dit met leuke (sfeer)verlichting, dan creëer je een fijne kinderkamer. De lichte kleuren op de muren wil natuurlijk niet zeggen dat je niet kan spelen met details. Zo kan je bv een muur versieren met leuke geschilderde kleurvlakken.

Maar helemaal leuk is de kamer voorzien van een gedeelte met magneetbehang. Naast behang met een leuke print, bestaat er ook magneetbehang welke overschilderbaar is. Zo kan je ongemerkt een magnetische gedeelte creëren op een muur, bv ter hoogte van het bureau. Of kies je liever voor magneetbehang met krijtbordverf? Zo kunnen je kinderen zich ook creatief met krijt uitleven op de muur.

Bekijk het artikel van Libelle voor meer leuke ideeën voor de kinderkamer.

Q: hoe ziet jullie ideale kinderkamer er uit?


Uitgelichte afbeelding: Allen Taylor op Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *