Onze kinderen groeien op in een digitale wereld. Van TV tot smartphone, van chromebook tot tablet. En ipv een gewoon horloge hebben we tegenwoordig een smartwatch. Het digibrein neemt zo meer en meer het werk over van ons eigen brein. Maar dat is niet (altijd) zo goed.
Digibrein: Boost je brein en blijf je schermen de baas
Je telefoon is superhandig en onmisbaar!
Je kunt er veel plezier mee hebben, al
je vrienden zijn maar één klik van je
verwijderd en met slimme apps en
tools kun je prachtige dingen maken.
Maar oeps, het is opeens twee uur
’s nachts! Enne… die game is toch echt
belangrijker dan afspreken met je vrienden.
Wat als dat scherm je hele leven overneemt?
Kunnen je hersenen al dat scrollen, liken
en klikken wel aan? En waarom is het zo
verslavend?
De Zweedse psychiater Anders Hansen legt je uit waarom we zo graag uren naar een scherm kijken. Hij laat zien hoe je geheugen werkt en wat de gevolgen kunnen zijn van te veel schermtijd. Maar hij leert je ook hoe je al die gadgets en social media slimmer kunt gebruiken, zodat ze niet de controle over jou en je leven overnemen. Kortom, boost je brein en blijf je schermen de baas’
Recensie
In Digibrein wordt de lezer bewust gemaakt voor de gevaren en effecten van al die beeldschermen waar we dagelijks naar kijken en op scrollen. Wat doet dat juist met ons brein. En hebben we nu echt een DIGIBREIN?We maken kennis met Fladderige Freek of Hannah heeft geen tijd. Personages waarin we onszelf misschien herkennen of iemand uit onze omgeving. Per personage wordt aangegeven wie het is, wat het probleem is. Maar ook hoe hij of zij geholpen kan worden.
In dit boek wordt de lezer direct aangesproken. Dat zorgt ervoor dat de situaties herkenbaar zijn. Gelukkig maakt de auteur ook gebruik van de nodige dosis humor waardoor je als lezer niet het gevoel krijgt dat er direct met een vinger naar jouw wordt gewezen.
Door het beschrijven van verschillende personages, wat schermen doen met hun brein en wat ze nodig hebben verwoordt de auteur precies wat het probleem is waar veel mensen tegenwoordig mee worstelen. Naast voorbeelden van wat er allemaal mis kan lopen geven de auteurs ook werkbare tips en tricks mee om het schermgebruik wat te beperken of toch anders om te gaan met het gebruik van onze digitale apparaten.
Korte delen
Het boek bevat geen ellelange teksten maar alles is opgedeeld in korte delen. Ook het gebruik van verschillende lettertypen zorgt ervoor dat het aangenaam leest. Daarnaast is er gebruik gemaakt van heel wat grappige (gefotoshopte) afbeeldingen maken. Digibrein probeert voor bewustwording te zorgen met betrekking tot het gebruik van schermen en zal door de vorm ook echt jongeren aan kunnen spreken.
Toch een puntje van kritiek! De vraag is of jongeren wel zitten te wachten op een boek over hoe ze hun leven moeten aanpakken met al die schermen. Want alles wat ze willen (weten) staat toch wel ergens in de digitale wereld te bereiken via al hun schermpjes. Dus wat zeur je nu als ouder!?
ISBN: 978 90 206 2287 4 | Auteur: Anders Hansen & Mats Wänblad | Illustraties: Lisa Zachrisson | Uitgeverij: Kluitman | Pagina’s: 127 | Leeftijd: vanaf 10 jaar | Te koop bij o.a. Standaard Boekhandel en Bol.
Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Dit bericht bevat ook enkele affiliate links.
Uitgelichte afbeelding: Deze afbeelding is (deels) gegenereerd door AI