We kennen het allemaal nog wel. De zelfgemaakte truien, mutsen, sjaals of sokken van de grootmoeder. Breien en haken was in de 20ste eeuw iets wat van moeder op dochter werd doorgegeven. Bij verjaardag of op kerstmis kreeg je dan als cadeautje bijvoorbeeld een lekker warme zelfgemaakte wollen trui of sjaal. Maar zoals zoveel dingen grijpen we graag terug naar het verleden. Zo ook naar het breien en haken.
Wat heb je nodig?
Heel veel jonge moeders, oma’s en ook mannen laten zich tegenwoordig verleiden om de breinaalden ter hand te nemen. Mannen zeg je? Inderdaad, zo zag je bijvoorbeeld al Olympisch kampioen Tom Daley tussen wedstrijden door met een breiwerkje bezig. En misschien hebben jullie ook al gehoord van het Scandinavisch duo Arne en Carlos. Maar hoe begin je daar nu aan.
Naast de vele voorbeelden op o.a. Pinterest vind je in de plaatselijke bibliotheek of boekhandel heel wat boeken over breien en haken. Naast een boek en de bijhorende patronen heb je ook breinaalden (of haakpennen) nodig. Deze zijn in verschillende formaten en materialen te verkrijgen. In de boekjes of op patronen vind je meestal wel terug welke naalden je juist nodig hebt. Maar haken en breien kan je natuurlijk niet zonder garen of wol.
Zo zijn er de garens van het Franse merk Phildar, een merk dat ik nog ken uit mijn kindertijd. Ze maken al meer dan 100 jaar wol en garen. De wol en garens van dit merk zijn naast de traditionele kleuren ook verkrijgbaar in trendy kleuren. Bovendien vind je garens in verschillende diverse kwaliteiten. Dankzij deze verschillende kleuren en dikten ben je in staat om de mooiste creaties te maken.
Niet alleen kledij
Naast truien, sjaals, sokken, … kan je ook nog heel wat anders haken en breien. Denk dan bijvoorbeeld aan mini-mutsjes voor op je zachtgekookt eitje op zondagochtend. Maar je kan ook aan de slag gaan voor de poppen van je (klein)kinderen. Een voetenzakje voor in de poppenwandelwagen bijvoorbeeld is een leuk projectje.
En kijken we al vooruit naar de feestdagen. Dan is het misschien al leuk om items voor in de kerstboom te maken. Zo kan je misschien aan de slag met de tips van Arne en Carlos die onder andere bekend raakte dankzij hun boek over kerstballen breien.
Q: Zijn jullie (of jullie kindjes) al eens aan de slag gegaan met breinaalden of haakpennen?
Uitgelichte afbeelding: Tanaphong Toochinda op Unsplash