Nu de zomer overgaat naar de herfst, de dagen korter en kouder worden is het bij ons ook weer tijd om meer gezelschapsspelletjes te spelen. Het is echter wel altijd even een zoektocht naar het juiste spelletje waarin iedereen thuis zin heeft om te spelen. Eén van de spelletjes die hier regelmatig gespeeld worden is Levensweg. Een gezelschapsspel wat we al kende uit onze eigen kindertijd. Maar deze herfst zal ook Dobble Belgium regelmatig worden bovengehaald.
Het concept achter Dobble is spelletje heel simpel zodat het leuk is voor jong en oud! Dat maakt het ook makkelijk uit te leggen voor als er vriendjes of vriendinnetjes komen spelen. Er komt geen strategie aan te pas, waardoor de winstkans voor iedereen vrijwel gelijk is. Bovendien is dit een goed spel om het geheugen een beetje te trainen en snel te kijken en verwerken.
Dobble (Belgium)
De basis van het spel is een zoekspelletje. De ronde kaartjes bevatten een aantal symbolen waarvan er altijd eentje hetzelfde is. De uitdaging is dus om zo snel mogelijk te ontdekken. Soms zie je dit in 1 oogopslag. Andere keren doe je er veel langer over en zal je één-voor-één de symbolen moeten vergelijken om de gelijke symbolen te vinden. Niet alleen de volgorde van de symbolen verschilt op de kaartjes maar ook het formaat waardoor het net wat uitdagender wordt.
De symbolen zijn kleine eenvoudige tekeningen. In de originele versie gaat het dan om bijvoorbeeld een spin, anker, sleutel, dolfijn, bliksem, clown, … Maar het leuke aan Dobble is dat er verschillende edities zijn met andere symbolen. We hebben hier thuis Dobble Belgium met o.a. een Rode Duivel, frietjes, een Belgische vlag, pralines, Hop, Manneke Pis en Curbedons als symbolen.
5 spelletjes in 1
Het leuke van Dobble is dat je met het basisprincipe van het spelletje diverse minispelletjes kan spelen. De vijf minispelletjes kun je al spelen vanaf twee personen. Je hoeft dus niet altijd je hele gezin of hopen vriendjes op te trommelen.
- De toren des Doods: Bij dit spel krijgen alle spelers één kaart. De overgebleven kaartjes komen op een stapel in het midden van de tafel te liggen. Als je een figuur herkent op beide kaartjes, benoem je het en mag je de kaart pakken. Daarna ga je op zoek naar een overeenkomst met de nieuwe kaart op de stapel. Dit wel met de juist ‘gewonnen’ kaart. Wie aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft wint het spel.
- De put: Dit spel is eigenlijk het tegenovergestelde van de toren. Iedereen krijgt een zelfde aantal kaarten. Eén kaart leg je daarna in het midden. Nu is het de bedoeling dat je bij een overeenkomst zo snel mogelijk je kaart wegspeelt. De persoon die als eerste alle kaarten op de middelste stapel gekregen heeft, wint.
- Hete aardappel: Een ideaal minispel om met meerdere personen te spelen. Iedereen krijgt een kaart en het is de bedoeling om een overeenkomst te vinden met de kaart van iemand anders. Dan leg je de kaart op de kaart van de ander. Zo ga je verder tot dat 1 speler alle kaarten heeft van de medespelers.
- Vergiftigd geschenk: Een combinatie van ‘de toren’ en ‘hete aardappel’. Je zoekt overeenkomsten tussen de kaart op de toren en de kaarten van je tegenstanders. In plaats van dat je zelf de kaart pakt, leg je overeenkomstige kaarten bij je tegenspelers.
- Drieling: Misschien de moeilijkste variant van Dobble. In plaats van dat je op zoek gaat naar twee dezelfde symbolen ga je nu op zoek naar drie overeenkomsten. Hiervoor leg je negen kaarten open op tafel. De persoon die als eerste een symbool ziet dat gelijk is op drie kaarten mag de kaarten hebben. De gewonnen kaartjes worden daarna aangevuld vanaf de stapel totdat deze op is. De persoon die aan het einde de meeste kaarten heeft wint.
Het spelen van de minispelletjes kan heel snel gaan. Doblle is dus ook ideaal voor als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om een hele middag spelletjes te spelen. Wel leert de ervaring dat als je het spel een keer gespeeld hebt je het daarna nog een paar keer wil spelen om revanche te nemen. En zo kan het dus zijn dat je wel heel de middag zit te spelen. Je bent dus gewaarschuwd!
Ideaal voor op reis?
Van de gekende gezelschapsspelletjes bestaat er meestal wel een reiseditie. Het leuke aan dit spel is dat het standaard al compact is. Het doosje zal altijd wel ergens in een tas of koffer passen. Ideaal om op vakantie of tijdens een weekendje weg te spelen. Zeker ook doordat het spel niet zo erg lang duurt, is het leuk om even tussendoor te spelen. Daarnaast vinden we het erg fijn dat de verpakking een metalen bewaarbox is. Zo is de kans dat een kartonnen verpakking scheurt of verbuigt minimaal en blijven de kaarten goed beschermd.
Voor iedereen
Dobble is een enorm leuk spelletje. Snel denken en handelen is belangrijk. Toch moet je helemaal geen strategie onthouden om als winnaar te worden gekroond. Bovendien is het leuk voor zowel jong als oud. Ook de korte speltijd en de verschillende minispelletjes zorgen voor de nodige afwisseling. Naast het standaard spel zijn er ondertussen ook al een aantal andere varianten op de markt. Zo hebben we zelf Dobble Belgium in onze spellenkast staan, maar er is ook een Harry Potter-editie en zelfs een speciale kidsversie. Ideaal voor de jongste peuters en kleuters zodat zij ook kunnen kennis maken met dit leuke spel dankzij de iets grotere symbolen.
Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.