Dit boek had ook als titel kunnen hebben: ‘Geef dat kind een pak slaag. Bind het aan een boom. Sluit het op in het kolenhok.’ In de Jeugd van auteurs Dorine Hermans en Els Rozenbroek keek niemand op van deze adviezen, tegenwoordig zouden uw buren onmiddellijk de politie bellen.

In de rubriek ‘Vraag het de vrolijke opvoedtantes Els en Do’ in magazine Kek Mama geven Els en Dorine maandelijks antwoorden op vragen van een generatie ouders die wordt gedreven door het verlangen hun kinderen een feestelijke jeugd te geven. Ouders die de rol vervullen van gastvrouw en -heer: als de gasten zich niet uitbundig amuseren hebben de ouders gefaald. Een schrijnend misverstand, vinden de tantes.

GEEF DAT KIND EEN SLOK JENEVER is een poging een gulden middenweg te vinden tussen de verschillende opvoedstijlen van de afgelopen zeventig jaar.

Droombeeld vs harde realiteit

Voordat je ouders wordt, heb je een bepaald beeld in je hoofd hoe je je kinderen wilt opvoeden. Ook verslind je een boel ‘opvoedboeken’ die allemaal de beste tips verzamelen van hoe je het best kinderen opvoed. Als toekomstige ouder hoop je dat je kinderen direct gaan luisteren, je respecteren, … Je hoopt dat er nooit geen dramatische scènes zich afspelen in de winkel en dat je kinderen in het weekend braaf uitslapen of zich in stilte bezighouden in hun kamer. Een droombeeld dus!

Maar niets is wat het lijkt. Het droombeeld spat al heel snel uit elkaar, al maak je als ouder er steeds het beste van. Want kinderen zijn nu eenmaal geen robotjes die je naar eigen believen kan programmeren. Het zijn mensen met elk hun eigen karakter. Gelukkig maar! En daarom is opvoeden een klein beetje agentje spelen. Een beetje water bij de wijn doen. Het hoort allemaal bij het ouderschap. Althans, dat is wat ik er van vind.  Natuurlijk weet ik ook dat er ouders zijn, die straffen en belonen niet bij de opvoeding vinden horen. Maar zouden zij dat stiekem thuis ook niet doen? Of zijn zij echt van mening dat een kind en ouder gelijkwaardig aan elkaar zijn en dat conflicten in onderling overleg moeten worden opgelost. Deze opvoeding die mijlen ver weg staat van de opvoeding die onze (groot)ouders kregen.

Vroeger werd er al eens een corrigerend tik op de vingers of billen gegeven. Kinderen vlogen al eens in de hoek of soms in het berghok. Maar toch hebben onze ouders het er goed vanaf gebracht. Toch zijn de meeste van hen gewoon super leuke mensen geworden die ons met liefde hebben opgevoed tot wie we nu zijn. En toch is die manier van opvoeden niet meer van deze tijd? Althans dat wil iedereen ons toch wijsmaken.

Geef dat kind een slok jenever

Maar is dat ook zo. Dorine Hermans en Els Rozenbroek stelden zich net dezelfde vraag. In het Nederlandse magazine KEK Mama hadden zij daarom ook een speciale rubriek ‘vraag het de vrolijke opvoedtantes Els en Do’. Hierin konden ouders hun vragen kwijt met betrekking tot de opvoeding van hun kroost. Veel van deze vragen zijn nu gebundeld in dit ‘opvoedboek’. Een boek over opvoeding van onze kinderen waar een compromis wordt gezocht toch het opvoeden vroeger en het opvoeden nu.

Je herinnert je misschien nog wel de reclame waarin een moeder naast haar kind op de grond van de supermarkt gaat liggen krijsen? Dat werkt dus echt! Dit en nog meer tips geven Dorine en Els in “Geef dat kind een slok jenever”.  Het boek is met de nodige dosis humor geschreven waardoor het vlot leest. De verhalen over opvoeding van vroeger worden ondersteund door praktische opvoedtips. Tips die jullie, als ouder, misschien wel kunnen helpen bij de opvoeding van jullie kind(eren). “Geef dat kind een slok jenever” is dan ook een aanrader om in huis te hebben.

Auteur: Dorine Hermans & Els Rozenbroek
Uitgeverij: Spectrum
Pagina’s: 157
Leeftijd: geschikt voor (groot)ouders
ISBN: 9789000357321

Dit ‘opvoedboek’ is online o.a. te koop bij Bol.com, Bookspot en Proxis. Maar je kan het ook aanschaffen in de betere boekhandel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *