Lang, lang geleden, toen ik zelf nog op de lagere school zat, had ik een abonnement op Zonneland. Een fijn boekje met schooloefeningen, maar ook met spelletjes en leuke verhaaltjes. Zo was er o.a. Duupje die allerlei avonturen beleefde. En het leuke aan alles was dat deze avonturen ook op TV kwamen op de toenmalige BRT (nu VRT). Ik hoef jullie niet te zeggen dat ik blij was om de dochter met deze leuke jongen kennis te laten maken.
Duupje op TV
Duupje
Hoi! Ik ben Pieter-Jan Dubois, maar iedereen noemt mij ‘Duupje’. Ik ben tien jaar en zit in het vierde leerjaar. Ik heb nooit goede punten, behalven op turnen. Vorig jaar was ik zelfs gebuist (of is het gebuisd?) op rekenen.
Het liefst van al haal ik grapjes uit.
Maar de meester kan er meestal niet om lachen.
Ik maak altijd speciale dingen mee. Toen ik geen coole jeans met gaten kreeg, kocht Bonneke die voor mij. Maar ze liet de gaten dichtnaaien. Of die keer dat ik van mama niet naar buiten mocht gaan. Ik ben dan maar uit mijn raam gesprongen en had een hersenschudding!
Ik ben dus heel vaak het duupje.
En in mijn dagboek lees je daar alles over!
Recensie
De originele verhaaltjes van Duupje werden geschreven door René Swartenbroekx. Bijna 40 jaar later blaast dochter An, gekend van o.a. FC De Kampioenen, met haar eerste kinderboek, Duupje nieuw leven in. An vertaalde de wereld van Duupje naar hedendaagse situaties. Dit zonder de sympathieke humor en herkenbaarheid van deze guitige kwajongen, overboord te gooien. Een Vlaamse klassieker maar op maat van een nieuwe generatie.
Tijdens de lessen aan kinderen tussen 7 en 12 jaar aan de Academie voor Woord en Muziek in Bree gebruikte An deze herkenbare verhaaltjes al eens als inspiratiebron. Het was duidelijk dat de verhaaltjes nog niet aan kracht hebben ingeboet. Kinderen kunnen zich immers makkelijk erkennen in de sympathieke figuur Duupje.
De verhalen spelen in op belangrijke hedendaagse thema’s zoals bv racisme en pesten. Maar ook worden leerproblemen door dyslexie of dyscalculie aangehaald. Situaties waar kinderen wel mee geconfronteerd worden. De thema’s worden met de nodige dosis humor benaderd. Naast de humor in de korte verhaaltjes worden ze ook zijn er ook fijne illustraties van Dieter Steenhaut. Samen met de opmaak zorgt het ervoor dat Duupje een nieuwe, eigentijdse vorm krijgt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het aangenaam lezen is voor iedere acht- tot twaalfjarige.
Niet alleen ik, maar ook de dochter zijn al fan van het nieuwe Duupje. Het is dus uitkijken naar het vervolg en wie weet ook een leuke (animatie)serie op bv Ketnet.
ISBN: 978 90 022 7306 3 | Auteur: An Swartenbroekx | Illustraties: Dieter Steenhaut | Uitgeverij: Standaard Uitgeverij | Pagina’s: 132 | Leeftijd: vanaf 7 jaar | Te koop bij bv. Standaard Boekhandel en Bookspot
Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.