Onze kinderen zijn de toekomst en dus doen we er alles aan om zo goed mogelijk voor ze te zorgen. Om onze kinderen en de generaties die daarna komen een goede toekomst te bieden, moeten we ook goed zorgen voor de planeet waarop we leven. Duurzaamheid in het leven is iets waar we zelf mee bezig moeten zijn, maar het is ook iets waar we onze kinderen veel over moeten leren. Zo zijn ze zich van jongs af aan al bewust van de wereld om hen heen en hoe kwetsbaar deze is.

Maar hoe maak je kinderen bewust van het milieu en duurzaamheid in het leven?

Spelen in de natuur

Een goede eerste stap om je kids bewust te maken van de wereld om hen heen, is om ze veel te leren en te laten zien in de natuur. Door te vertellen wat er allemaal leeft en gebeurt in de natuur en wat er met de natuur gebeurt als we er niet goed voor zorgen, zullen ze milieubewuster en duurzaam leven sneller op pakken. Als je met je kids door de natuur loopt en je ziet zwerfafval, leg dan meteen uit hoe belangrijk het is om alle papiertjes en verpakkingen in de prullenbak te gooien. Dan laat je jouw betrokkenheid ook zien en door er een spelletje van te maken vinden de kinderen het heel leuk om te doen.

Afval scheiden

Kinderen vinden het leuk om mee te helpen bij ‘grote mensen’ klusjes en het is heel leerzaam om ze te betrekken bij het scheiden van afval. Door ze goed uit te leggen waarom we afval scheiden en waarom dat beter is voor de aarde, zullen ze zich bewust worden van de noodzaak om afval te scheiden. Daarnaast vinden kinderen het leuk om dingen te sorteren. Neem ze mee naar de glasbak om de verschillende kleuren glas in de juiste container te gooien om ze te laten zien waar het afval heen gaat.

Betrek ze bij het klussen

Betrek je kinderen bij het klussen in en rondom het huis. Zo leer je ze spelenderwijs de waarde van onderhoud en dat je bespaart door klusjes zelf te doen. Schilderen is een klus waar kinderen goed bij kunnen helpen. Gebruik je bij het schilderen milieuvriendelijke verf? Leg dan uit wat het verschil is tussen reguliere verf en deze soort en waarom je voor milieuvriendelijke verf hebt gekozen. Doordat je kinderen je helpen bij het schilderen, leer je ze over duurzaam klussen en bespaar je op de prijs van schilderwerken.

Minder met consumeren

Door slim te consumeren, zorg je al snel voor een mindere belasting van het milieu. Neem bijvoorbeeld flesjes mee op stap in plaats van pakjes drinken. Flesjes kan je namelijk hergebruiken en weer vullen met water als ze leeg zijn. Laat je kids zien dat als een fles shampoo leeg is, je er best nog wat uit kan halen door wat water in de fles te doen. Zo maak je het minder consumeren begrijpelijk en leuk voor de kinderen.

De tuin om te leren

Buiten het bos en de parkjes, is het ook leuk om je tuin te gebruiken om kinderen te leren over duurzaamheid en de natuur om zich heen. Geef je kinderen een ruimte in de tuin waar ze een eigen moestuintje hebben en zelf groente en fruit kunnen laten groeien. Door hier later mee te koken, laat je je kinderen zien hoe leuk en lekker het is om zelf groenten en fruit te telen.

Heb je geen tuin, maar wel een plat dak? Er zijn groendaken waar je ook op kan tuinieren en waar je samen met je koter aan de slag kan. Zorg bij een groendak wel dat er een goede omheining is voor de veiligheid. Een groendak, wat kost een nieuw dak als deze? Een groendak waar je op kunt lopen en tuinieren, is prijziger dan een gewoon sedumdak. Een lokale dakwerker kan je alles over de richtprijs vertellen.

Kortom, er zijn veel manieren en plekken waar je je kids kan leren over het duurzame leven. Spelenderwijs dingen leren, maakt dat kinderen er positief aan terug denken en de informatie goed onthouden. Ga aan de slag en leer de kleintjes alles over de wereld om hen heen en hoe je daar lief voor bent.

Q: Zijn jullie (met jullie) kinderen bezig met duurzaamheid?


Uitgelichte afbeelding: Simon Rae op Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *