Als jij nieuwe mensen leert kennen, sta je dan ook altijd klaar met de eerste vooroordelen? Zijn vooroordelen wel goed? Zijn die te vertrouwen en is dat een goede basis om op verder te bouwen? Heel veel vragen, maar wel de realiteit van vandaag. Dit is het onderwerp die verweven zit in dit nieuwe boek van Michael Sels.
Een doodgewone jongen
‘Zijn de kinderen goed opgesloten?’ ‘Ja, die geraken niet weg en niemand zal hen vinden.’ Nebo plaatste snel een hand voor zijn mond om geen geluid te maken in zijn schuilplaats. Dit kon niet waar zijn. ‘Goed werk!’ riep de directeur uit. ‘Dan zijn we verlost van die lastpakken. En de mensen in het dorp die moeilijke vragen stelden heb ik ook laten verdwijnen.’
Nebo is een dromer, een hoogsensitieve jongen met een enorme fantasie. Volgens hem wonen er krokodillen onder het zebrapad, komt er gifgas uit de keldergaten en is dat ene gekke vrouwtje dat hij elke dag tegenkomt een heks. Op een dag krijgt hij van die heks een papiertje: ‘Nebo, pas op voor de Bende van het Grijze Kruis! Je kan altijd op mij rekenen. Succes, de heks.’
Nebo twijfelt. Hij wil graag op onderzoek gaan, maar hij durft het niet alleen. Gelukkig is er zijn beste vriend Axi, een doener, die bovendien veel windjes laat. Samen beginnen ze een avontuurlijke speurtocht. Wat is die Bende van het Grijze Kruis? Wie op school is te vertrouwen en wie niet? Wanneer steeds meer mensen slachtoffer worden van de boosaardige bende en zelfs Axi plots spoorloos verdwijnt, moet Nebo tot het uiterste gaan om iedereen in het dorp te redden.
Op een humoristische en laagdrempelige manier vertelt auteur Michael Sels over foute eerste indrukken en vooroordelen. Niet alles is altijd zwart-wit en niemand is ooit compleet slecht of goed. Het verhaal doet op die manier nadenken over het waarom dat mensen drijft. De unieke, grappige tekeningen van Steven De Waele en absurde situaties maken het boek daarnaast tot een plezier om (voor) te lezen.
‘Een doodgewone jongen’ is het nieuwste jeugdboek (10+) van Michael Sels!
Recensie
Onze kleine meid wil het boek niet lezen, ze vindt de kaft van het boek echt niet leuk. Het woord griezelig vindt ze meer passen erbij. Eigenlijk is dat wel jammer dat de kaft van een boek ertoe kan leiden dat het boek niet gelezen wil worden. Misschien betert het met de tijd en raakt ze over haar angst van de kaft heen.
Het onderwerp van het boek is wel eigentijds. Tegenwoordig staat iedereen heel snel klaar met eerste indrukken van iets of iemand, maar kun je wel op jouw eerste indruk verder gaan? Zorgen deze eerste indrukken niet voor foute vooroordelen die dan op zijn of haar beurt terug zorgen voor een ‘slechte(re)’ band? Het boek toont aan dat niet alles compleet goed of slecht is, zwart of wit is. Het verhaal is toegankelijk en zit goed in elkaar.
ISBN: 978 94 931 1158 5 | Auteur: Michael Sels | Uitgeverij: Beefcake Publishing | Pagina’s: 162 | Leeftijd: vanaf 10 jaar | Te koop bij bv. Standaard Boekhandel en Bol.com
Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.