De eerste schoolmaand ligt weeral achter ons. Onze kindjes hebben al heel wat geleerd, gespeeld maar ook toetsen gemaakt. Na de grote vakantie toch weer een hele aanpassing voor vele. Niet verwonderlijk dat je kleuter of prille lagere schoolleerling na een goedgevulde schooldag soms uitgeteld thuiskomt. Andere kindjes hebben dan misschien ergens nog een extra energietankje om te gebruiken. Ideaal om die ene hobby te kunnen uitoefenen, of nog eens alles te geven in de sportclub. Toch is het leuk om jullie kindjes na zo’n schooldag even tot rust te laten komen. Dus keken we even rond in de omgeving en bij ons eigen gezinnetje en geven we enkele tips om de avond toch niet te hectisch te laten verlopen.

Tips om tot rust te komen

  1. Volg een schema: Misschien wel het belangrijkste bij kindjes is structuur. Een schema voor de naschoolse activiteiten is dan wel altijd handig. Thuiskomen, iets eten/drinken, even ontspannen, huiswerk, spelen, de sportclub of hobby, … Maar ook pyjama aandoen, tandenpoetsen en slapengaan passen op zo’n schema. 
  2. Een rustige activiteit: wat tekenen of kleuren, iets kleins knutselen of misschien een smartgame voor kinderen. Ideaal om even te ontspannen na een drukke schooldag
  3. Een beetje buiten spelen: Hebben jullie kindjes nog energie over en kunnen ze veilig buitenspelen. Dan is dat altijd leuk om even die laatste energie eruit te halen. En ja, de buitenlucht en natuur zijn ook nog eens goed voor de gezondheid.
  4. Een filmpje kijken: Direct na school aan het huiswerk beginnen lijkt een goed idee. Ze zitten toch nog in de flow. Maar misschien willen ze net eerst wat ontspannen. Een momentje schermtijd kan dan zeker geen kwaad. Stel zeker een limiet in zodat de kindjes niet eeuwig voor het scherm blijven plakken.
  5. Laat ze zelf iets kiezen: Zelf een activiteit kiezen voor het huiswerk maken kan motiverend werken.
  6. Luister naar muziek: muziek kan ontspannend werken. Maar ook het dansen op de muziek zorgt er misschien voor dat ze dat laatste deeltje energie kwijt kunnen.
  7. Yoga: yoga-oefeningen vind je ook voor kinderen. Speels, leuk en bovendien relaxerend. En doe zelf ook gerust mee en maak samen jullie geest even leeg.

Uitgelichte afbeelding: JESHOOTS.COM op Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *