Nachtrust, we weten allemaal dat het heel belangrijk is voor onze kinderen. En toch is het soms een hele klus om onze kindjes op tijd in hun bed te krijgen, en/of ze ’s morgens makkelijk eruit te krijgen. Vele ouders hebben dan ook hele rituelen om hun kindjes in hun bedje te krijgen. Maar waarom is die nachtrust nu net zo belangrijk voor kinderen (en eigenlijk ook voor ons)?

Waarom is slaap zo belangrijk?

Voldoende slaap is belangrijk voor iedereen omdat het ervoor zorgt dat je lichaam uitrust en weer op kracht komt. Tijdens de slaap worden ook de indrukken van de dag verwerkt. Bij kinderen ontwikkelt bovendien ook het zenuwstel zich tijdens de nacht. Maar wat als een kind minder slaapt dan de aanbevolen uren? Als dat af en toe voorvalt dan is er niet zo’n probleem. Valt het veelvuldig voor dan lopen kinderen een groter risico op leer-, concentratie- en gedragsstoornissen.

Hoeveel slaap hebben ze nu eigenlijk nodig?

De slaapbehoefte verschilt van kind tot kind. Daarom is er geen specifiek advies over hoeveel slaap een kind nu echt nodig heeft of hoe laat het naar bed moet. Echter zijn er wel enkele richtlijnen qua gemiddelde slaap welke kinderen nodig hebben.

0 tot 3 maanden16 tot 20 uur per etmaal
3 tot 12 maanden13 tot 14 uur per etmaal
1 tot 3 jaar12 tot 13 uur per etmaal
4 tot 7 jaar10 tot 11 uur per etmaal
8 tot 11 jaar9 tot 10 uur per etmaal
12 tot 15 jaar8 tot 10 uur per etmaal

Een eenvoudige manier om te weten of je kind een bedtijd heeft die bij hem past, is door te kijken hoe snel het in slaap valt. Bij kleuters duurt het in slaap vallen op doordeweekse dagen gemiddeld vijf minuten. Bij kinderen vanaf de lagere school duurt het al makkelijk een half uur. 

Staat je kind ’s ochtends uit zichzelf op of wordt het gemakkelijk wakker? Dan heeft je kind voldoende nachtrust gehad. Zijn kinderen overdag futloos of juist prikkelbaar en druk? Dat kan een indicatie zijn dat ze onvoldoende uren slaap krijgen en dus vroeger naar bed dienen te gaan.

Goede nachtrust!

Nachtrust

We weten nu dat kinderen een grotere slaapbehoefte hebben dan volwassenen. Hierdoor liggen ze een groot deel van een dag in hun bed. Het is dan ook belangrijk dat dit deftig. Een stevig bed en een degelijk matras zijn hierin essentieel. Maar ook een fijn laken zorgt voor een degelijke nachtrust. Zij zorgen bijvoorbeeld dat kinderen het in de winter niet te koud krijgen, maar vangen in de zomer ook het zweet op tijdens warmere dagen.

Ook donsdekens leggen we graag op onze kindjes (en onszelf) tijdens het slapen. Om het donsdeken niet zo ‘bloot’ te leggen op het bed steken we het graag in een overtrek. Bij Smulders Textiel vind je een heel uitgebreid gamma aan dekbedovertrekken voor kinderen. Van overtrekken voor een ledikant en peuterbed, tot 1 en 2 persoonsbedden. Dierenliefhebber, voetbalfan of Disney-addict, voor elk van hen is er wel iets te vinden. Genieten dus van een zalige nachtrust met je favoriete overtrek en op zachte lakens.

Weetjes!

  • In het eerste deel van de nacht vindt de grootste hoeveelheid van de diepe slaap plaats.
  • Kinderen hebben meer diepe slaap dan volwassenen. In het eerste levensjaar neemt de hoeveelheid diepe slaap toe. Deze slaapfase is maximaal tijdens de kinderleeftijd. Afnemen doet het dan weer voornamelijk tijdens de tienerjaren.
  • Dromen? Die vinden voornamelijk plaats tijdens de REM-slaap. De fase komt voor in cycli van 60 tot 90 minuten bij volwassenen. Bij kinderen zijn de cycli van de REM-slaap iets langer.

Extra tips voor een goede nachtrust:

Naast een goed bed met fijne lakens zijn er nog enkele dingen die voor een goede nachtrust kunnen zorgen. Enkele hiervan hebben we in het verleden al belicht op onze blog.


Uitgelichte afbeelding: Victoria Borodinova via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *