We vergeten vaak dat een zolder ook kan ingericht worden als slaap- of speelkamer voor de kinderen. Er zijn natuurlijk wel enkele puntjes waar je moet op letten als je de zolder wilt verbouwen tot een (slaap)kamer. Zo zorg je best voor voldoende lichtinval en denk goed na over de indeling van de ruimte. We geven je alvast een aantal tips voor een zolder slaap/speelkamer.

Tips voor een zolder slaap/speelkamer

Om je zolder praktisch te verbouwen tot een leuke slaap- of speelkamer volg je best een aantal richtlijnen. Deze tips zullen je hopelijk helpen om de soms nutteloze opbergruimte weg te werken en in te richten tot een fijne zolderkamer. Het creëren van deze zolderkamer voegt flink wat ruimte toe aan je woning.

Lichtinval in de zolderkamer

Natuurlijk daglicht is noodzakelijk in een leuke zolderkamer. Hiervoor is het gebruik van dakramen een must en tevens de makkelijkste manier om daglicht binnen te halen. Een andere manier is het installeren van een dakkapel, wat vooral ideaal is op een platdak. De kosten zullen hierdoor wel toenemen maar je krijgt extra ruimtegevoel en meer licht op de zolderkamer.

Het kleurgebruik in de zolderkamer

Naast het binnenhalen van daglicht is het kleurgebruik op de zolderkamer ideaal om dat extra ruimtegevoel te creëren. Door dat een zolderkamer meestal één of meer schuine wanden heeft is het belangrijk om na te denken over het gebruikte kleurenpalet. De schuine muren hebben de neiging om sneller op je af te komen. Het gebruik van lichte tinten op deze schuine wanden zal er voor zorgen dat de ruimte groter lijkt.

Het ruimtegebruik in je zolderkamer

Doordat vele zolderkamers zich bevinden onder een zadeldak, heb je enkele schuine wanden. Het is dus ook interessant om na te denken over de indelen van deze kamer. Door gebruik te maken van lage kasten of inbouwkasten kan je deze, op het eerste zicht verloren ruimte, weg werken. En zo de nutteloze hoeken toch functioneel te gebruiken.

Vaste trap richting zolder

Een kinderslaapkamer of speelkamer op zolder moet makkelijk bereikbaar zijn. Het is dan ook het overwegen waard om een vaste trap richting de zolder te installeren. Nadeel is dat zo’n vaste trap wel wat ruimte in neemt. Dit kan je oplossen om voor een draaitrap te kiezen. Maar ook door de ruimte onder de trap eventueel te voorzien van een ingemaakte kast.

Isoleren en zonnewering

Natuurlijk is het omvormen van de zolder naar een extra leefruimte niet alleen een kwestie van voldoende licht binnen te brengen. Ook het zorgen voor een aangename temperatuur in deze slaap- of speelkamer is een must. Het is dan ook belangrijk om het dak goed te isoleren. Hierdoor is de ruimte minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. Met dakisolatie hou je de koude buiten en krijg je binnen een aangenaam warm en comfortabel woonklimaat.

Naast de isolatie van je dak is het ook fijn om het zonlicht op warme dagen buiten te houden. En ’s nachts is het aangenaam om de kamer goed te verduisteren. Voor dakramen heeft Dakraam-Gordijn heel wat oplossingen om dit allemaal te verwezenlijken. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen is er heel wat keuze in gordijnen voor je dakvenster. Denk maar aan de Disney-collectie bij Velux.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *