Wist jij dat de helft van alle ongelukken bij kinderen van 0 tot en met 4 jaar in huis plaatsvinden? Voorkomen is beter dan genezen, al helemaal als het over je kind gaat. Maar je kan je kind onmogelijk altijd in de gaten houden. Om ervoor te zorgen dat je de huiselijke gevaren voor je kind zoveel mogelijk in de kiem smoort, geven wij je een aantal tips mee waar je geen enorme renovatiewerken voor hoeft uit te voeren.

Hoe kan ik mijn kinderen beschermen in de keuken?

Kindvriendelijk huisDe keuken is wellicht wel de gevaarlijkste plek in het huis voor kinderen. Maar je hoeft nog geen aannemer in te schakelen om het fornuis of de oven hoger te plaatsen. Tegenwoordig zijn er speciale kindveilige knoppen op de markt om te voorkomen dat je kinderen zich verbranden bij het spelen met het fornuis. Ook kan je ovens kopen met een speciaal kinderslot, of een ovenruit die van de buitenkant niet heet wordt. In een keuken zijn vaak ook veel schoonmaakmiddelen aanwezig. Zoals je begrijpt is het belangrijk dat je deze goed afschermt van je kinderen. Wil je de schoonmaakspullen toch in de gootsteen bewaren? Koop dan een deurvergrendelaar voor de gootsteendeur, of magneetsluitingen voor als deze niet passen.

En hoe in de woonkamer?

Kindvriendelijk huisNet zoals in de keuken is het mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen zonder grote renovatiewerken uit te (laten) voeren. Een van de vaakst voorkomende ongelukkig bij kinderen is het stoten van hoofden aan hoekige meubels. Nu hoef je nog niet te gaan zagen of nieuwe meubels aan te gaan schaffen. Niet echt mooi, maar wel erg handig zijn de transparante opzethoekjes die het hoofdstoten verzachten. Groot gevaar nummer 2 blijven stopcontacten. Deze kan je afsluiten met de bekende opzetplaatjes die draaien als je stekker erin of eruit doet. Wil je het nog een stapje veiliger hebben? Schaf dan kindveilige wandcontactdozen aan. Deze zijn minder mooi maar wel nóg veiliger.

Hoe kan ik ze beschermen in de badkamer?

Ook in de badkamer hoeft er geen aannemer aan te pas te komen om het gevaar weg te houden van jouw kinderen. Laat absoluut geen medicijnen rondslingeren maar berg deze goed op in een afsluitbaar kastje. Ook glijden kinderen vaak uit over de badkamervloer. Je voorkomt dit door een antislipbadmat te kopen of tegels aan te schaffen met antislipribbels. Voor dit laatste zal je echter mogelijk wél een aannemer moeten inschakelen om renovatiewerken uit te voeren.

1 reactie

  1. […] Het zijn overigens zaken die niet alleen thuishoren in de babykamer, maar waar je ook elders in huis aan moet […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *