De zomer is begonnen. En dan is er niets fijner dan op een mooie dag lekker de natuur in te gaan. Spelen, wandelen, fietsen … Heerlijk, toch? Helaas is het ook de moment dat je een grote kans maakt op een beet van een teek. Dat is natuurlijk geen reden om die plekken te gaan vermijden. Integendeel, de voordelen van in de natuur te zijn wegen niet op tegen de nadelen. Wel is het meer dan aan te raden om je kinderen en jezelf na afloop goed op teken te controleren. Als je er dan eentje tegenkomt is het belangrijk de teek te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk. Hoe en waarom? Dat leggen we je graag uit.

Wat is een teek?

Teken komen overal voor en zijn voornamelijk actief van maart tot en met oktober. Je vindt deze parasieten in het bos, op de hei, in parken en de duinen. Maar ook in de eigen tuin kan je ze tegenkomen. Het zijn heel kleine beestjes die meestal in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren zitten. Een teek kan zich vastbijten in de huid van dieren of mensen. Niet erg? Toch wel want van een tekenbeet kun je ziek worden. In Europa kan een teek namelijk de ziekte van Lyme overbrengen. Een zeldzamere ziekte die door teken wordt overgebracht is tekenencefalitis (TBE), een hersenvliesontsteking. De kans op die laatste ziekte is echter vele malen kleiner dan op de ziekte van Lyme. Elk jaar worden er in totaal ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 10.000 mensen raadplegen een huisarts hierover. Waarvan 13,5/100.000 per jaar effectief een positief resultaat krijgen op deze ziekte. Het is dus zeldzaam in België. Maar in andere landen is de kans wel groter. Meer informatie vind je terug bij het Insituut voor Tropische Geneeskunde en laatjevaccineren.be.

Waar op het lichaam bijt een teek meestal?

Er werd onderzoek gedaan naar de plekken waar teken voornamelijk bijten. Bij volwassenen is dit vooral op de benen. Kinderen worden vaker op hun hoofd en in de nek gebeten. Teken bijten zich minder vaak vast in de huid rond de schaamstreek, maar als ze daar bijten worden ze gemiddeld wel later ontdekt en verwijderd. Het is dus belangrijk om heel het lichaam te onderzoeken na een avontuur in de natuur.

Controleren op teken

Verwijder een teek zo snel mogelijk

Een teek die zich in de huid heeft vastgebeten moet je zo snel mogelijk verwijderen. De Lyme-bacterie die de teek met zich mee kan dragen, komt meestal niet direct je lichaam binnen, maar dit gebeurt vertraagd. Wanneer je een teek snel verwijdert is de kans dat je de ziekte van Lyme oploopt 2 à 3 procent. Wacht je langer dan 24 uur, dan wordt die kans een paar procent groter.

Teek verwijderen

Wil je een teek verwijderen? Gebruik zeker nooit alcohol, jodium, olie of andere middelen op de teek voordat je deze verwijdert. Je neemt het beestje met een puntige pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trekt hem er rustig uit. Blijft er een stukje van de kop in de huid achter, dan is dat niet gevaarlijk. Dit zal er vanzelf uit zweren, zoals bij een splinter. Het beetwondje ontsmet je nadien met een ontsmettingsmiddel, zoals bij bv schaafwondjes. Gebruik je een andere tekenverwijderaar zoals bv. een tekenkaart of tekenpincet, volg dan de gebruiksaanwijzing van dit hulpmiddel. Middelen om een teek te verwijderen kan je natuurlijk ook vinden in de apotheek.

Teek verwijderen

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je de teek snel hebt verwijdert moet er in principe niet naar de huisarts gegaan worden. Wel is het belangrijk de plek van de beet goed in het oog te houden. Merk je de periode na de beet toch nog iets op. Contacteer dan zeker een dokter.

  • Zie je dat er verkleuring van de huid optreedt op de plek van de tekenbeet en wordt deze groter? Let op: de verkleuring van de huid kan tot wel drie maanden na een tekenbeet verschijnen! Twijfel je over de huidverkleuring, kijk dan even op Tekenbeten.be waar je voorbeeldfoto’s kan vinden.
  • Krijg je koorts of spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na de tekenbeet. Dan is het ook aan te raden om je huisarts te verwittigen.
Symptomen tekenbeet

Soms kunnen er na een tekenbeet gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten voorkomen. Dat kan gebeuren wanneer de eerste symptomen van de ziekte van Lyme niet met antibiotica behandeld zijn. De klachten kunnen echter ook een eerste uiting zijn van de ziekte. Ga er hoe dan ook direct mee naar de huisarts.

Bescherming tegen teken

Uitgelichte afbeeldingen: Erik Karits op Unsplash
Info afbeeldingen: Tekenbeten.be
Disclaimer: Dit bericht bevat enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *