We zijn ondertussen al enige tijd overgeschakeld op wintertijd. Bovendien worden de dagen steeds korter en korter. Zichtbaarheid op de fiets of te voet wordt dan nog belangrijker. Zeker als we in het (schemer)donker ons verplaatsen naar bv school of de sportclub. Niet altijd een even leuke periode om je in het verkeer te begeven. Maar wij geven alvast enkele tips om je toch veilig te verplaatsen. Haal jullie fluo kledij maar al van onder het stof.

Zichtbaarheid niet onderschatten!

Dat automobilisten bijna volledig afhankelijk zijn van hun ogen wanneer ze zich verplaatsen, dat weten we waarschijnlijk wel. Daarnaast is het reactievermogen van de mens ook trager in het donker. Als je dan als voetganger of fietser donkere kledij draagt, dan wordt je pas opgemerkt vanaf een kleine 30 meter afstand. Met goede verlichting en reflecterende kledij wordt deze afstand al groter tot zo’n 150 meter.

Zichtbaar is niet alleen voor de veiligheid

Als je een verplaatsing maakt met de fiets is gezien worden belangrijk. Maar zelf ook iets zien is natuurlijk ook handig. Het is daarom belangrijk om de juiste verlichting te kiezen zodat je niet alleen gezien wordt maar waarmee je ook obstakels zoals bv putten en bulten op tijd kan waarnemen als je fietst.

Verblind je tegenliggers niet

Ga je met je fiets in het donker op pad dan is gezien worden belangrijk. Dat wil ook zeggen dat je je tegenliggers best niet verblindt. Richt daarom je koplamp nooit horizontaal, maar schuin naar de grond. Zo richt je bovendien het sterkste licht enkele meters voor je uit, waardoor je zelf ook meer zicht hebt op obstakels.

Lampjes opladen?

Een goed onderhouden fiets met vaste verlichting en naafdynamo zal zelden zonder verlichting vallen. Maar meer en meer kiezen we voor losse verlichting. Het best is dat je hier kiest voor lampjes die je kan opladen via USB of een smartphonelader. Gaan je kinderen dagelijks met de fiets naar school is het misschien handig op elk weekend deze lampjes op te laden. Zo zijn jullie zeker dat je werkende verlichting hebt.

Fluo: een extra troef in zichtbaarheid

Niet alleen fietsers dienen goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Ook voetgangers vallen best op in deze donkere dagen. Daarom dragen ze bij een tocht best ook reflecterende of fluo kledij. Naast de gekende fluohesjes zijn er tegenwoordig meer en meer jassen en accessoires (denk maar aan rugzakhoesjes) met reflecterende stroken. Bovendien zijn deze reflecterende delen op kledij en accessoires beter zichtbaar voor andere weggebruikers dan fluorescerende. Daarnaast is een jas met reflecterende strepen comfortabeler te dragen dan zo’n loszittend fluohesje.

Wat zegt de wet?

  • Fietsverlichting moet aan van het vallen van de avond tot het aanbreken van de dag en wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter is.
  • Vooraan wit of geel licht
  • Achteraan rood licht
  • Knipperlichten zijn toegelaten
  • Wat reflectoren betreft: witte vooraan, rode achteraan, oranje in de pedalen en twee tussen de spaken van elk wiel (of een witte reflecterende strook op de banden).
  • Lichten mogen ook op kledij of rugzak bevestigd worden.

Tip: zorg ook voor een deftige fietshelm als jij of je kinderen zich in het verkeer begeven.


Disclaimer: inspiratie en ‘Wat zegt de wet?” met dank aan VAB Magazine
Uitgelichte afbeelding: Tommaso Pecchioli op Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *