Ouderschap, het is niet altijd even makkelijk. Er zijn tal van boeken die ons willen aanleren hoe we ‘goede’ ouders kunnen zijn. Of hoe we onze kinderen het best kunnen leren ‘braaf’ zijn. En ga zo maar door. Toch heeft elke ouder wel zijn of haar kijk op opvoeden en is er geen sluitende formule om dit goed te doen. Niet tegenstaande willen we af en toe toch wel tips om bepaalde zaken anders aan te pakken of ervaringen lezen van andere ouders.

Empowering ouderschap

Voed jij je kinderen op tot zelfstandige mensen die met zelfvertrouwen de wereld in stappen, of veeg je als een curlingouder alle teleurstellingen voor hun voeten weg?

In Empowering ouderschap laat Einat Nathan zien hoe we onze kinderen als onafhankelijke individuen kunnen benaderen en niet langer als een visitekaartje van onszelf. Kinderen zijn er niet om ons trots, gelukkig of blij te maken. Pas als we ons minder zorgen maken om onze kinderen en accepteren dat ze niet perfect en nog aan te leren zijn, dat ze vallen en weer opstaan, kunnen we het gewicht van het ouderschap dragen.

Op liefdevolle en compassievolle wijze helpt Einat ons de wereld door de ogen en het hart van onze kinderen te zien en te ervaren. Want als we onze eigen emoties even opzijzetten, kunnen we er volledig voor onze kinderen zijn en zo een liefdevolle en duurzame band met hen opbouwen, waarin wederzijds respect aanwezig is.

Recensie

Einat Nathan is een Israëlische opvoedingsdeskundige met een praktijk in Tel Aviv. Ze is daarnaast moeder van vijf kinderen. Met haar boek ‘Empowering Ouderschap’ wil ze laten zien hoe we niet van onze kinderen het verlengstuk van ons zelf maken, maar individuen. Hoe je als ouder een bredere kijk op jezelf krijgt en zo ook op je kinderen.

“Ouder zijn is te vergelijken met bungeejumpen: het is eng en tegelijkertijd leuk. Je vliegt en je valt naar beneden, en als je tussen hemel en aarde zweeft en de wind in je gezicht blaast nadat je de sprong hebt gewaagd, ervaar je momenten van ongekende vreugde en blijdschap.”

Opvoedingsboeken neem we steeds met een korreltje zout. Sommige dingen zullen aanslaan in jullie eigen situatie, andere zullen niet voor jullie van toepassing zijn. Of zelfs gewoon niet bij jullie en jullie situatie passen. We lazen het boek dan ook met enig voorbehoud.

“Kinderen zijn geweldig, dat vind ik oprecht, maar ik weet ook dat er, zodra ze hun ogen opendoen, een kloof tussen fantasie en werkelijkheid ontstaat. …”

Zinnen als deze laten je beseffen, dat kinderen in een compleet andere wereld leven dan wij. Het is niets voor niets dat ze soms nog uren fantasierijk kunnen spelen en dat wij het meestal na 10 minuten opgeven.

Daarnaast behandeld het boek de diverse rollen van vaders en moeders aan, maar ook de diverse stappen bij ouderschap en het opgroeien van een kind. Van afscheid en boosheid, van een nieuwe baby tot scheiding. Ook het verschillende opvoeden van jongens versus meisjes komt aan bod.

Oordeel

Empowering Ouderschap is in onze ogen eerder een boek waar je af en toe een hoofdstuk van leest ipv het boek in één keer uit te lezen. Zeker omdat je sommige dingen toch wel wilt laten bezinken. Het lijkt ons ook de beste manier om aan dit boek te beginnen. Anders wordt je wellicht overweldigd door te veel informatie, zonder het concreet te kunnen toepassen op jullie eigen situatie. Wat ons wel op viel is dat het boek toch iets meer op de moeder is gericht dan op ‘algemene ouderschap’. Misschien ook omdat het uit de blik van een moeder geschreven is.

ISBN: 978 94 013 0492 4 | Auteur: Einat Nathan | Uitgeverij: Altamira | Pagina’s: 288 | Leeftijd: vanaf 18 jaar, ouders | Te koop bij o.a. Bol.com en Standaard Boekhandel.


Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *