Onder de noemer ‘Eureka!’ heeft de Jeugdboekenmaand het van 1 tot 31 maart 2018 over de evolutietheorie, over hoe colaflessen fleece truien worden, over de zwaartekracht of over een stuiterend ei. Maar dat is niet alles. Met het thema wetenschap en techniek wil de jeugdboekenmaand, kinderen en jeugd warm maken voor de boeiende richtingen van de chemie, scheikunde of wetenschap. Kortom alles wat met wetenschap en techniek te maken heeft. Zo zijn er rond dit thema heel wat evenementen gepland in bibliotheken, scholen, boekhandels en musea. En ook peter Henk Rijckaert en meter Maureen Vanherberghen zullen heel wat aandacht besteden aan dit leuke thema. Hierbij al vast drie leuke boeken die perfect in het thema van de jeugdboekenmaand passen.

Floot Bal & Sebastiaan Van Doninck – Het hele soepzootje

Het is vol op deze planeet, met mensen, dieren en planten. Het hele soepzootje.

Heel lang geleden was er niets. Geen aarde en geen hemel, geen donker en geen licht. Hoe is de aarde ontstaan? En de zon en de maan? Hoe kwam de mens op de aarde? In dit prachtige prentenboek vind je het antwoord op al die vragen.

ISBN: 978 90 2576 800 3 | Uitgeverij: Gottmer | Pagina’s: 40 | Leeftijd: vanaf 5 jaar | Beoordeling: *****

Rachel Ignotosky – Meisjes en Wetenschap

Dit prachtig geïllustreerde en educatieve boek belicht de bijdrage van vijftig vooraanstaande vrouwen aan de STEM-domeinen (Science, Technology, Engineering en Math), van de oudheid tot de moderne tijd. Deze fascinerende collectie met unieke illustraties bevat ook infografieken over relevante onderwerpen zoals labmateriaal, het percentage vrouwen dat actief is in de STEM-domeinen en een geïllustreerde woordenlijst.

Je maakt kennis met bekende figuren zoals primatologe Jane Goodall en chemica Marie Curie, maar ook minder gekende pioniersters komen aan bod. Katherine Johnson bijvoorbeeld, de Afrikaans-Amerikaanse fysica en wiskundige die het traject van Apollo 11 naar de maan berekende.

Meisjes en wetenschap zet vijftig onverschrokken vrouwen in de spotlight die het pad hebben geëffend voor vrouwelijke ingenieurs, biologen, wiskundigen, dokters, astronauten, fysici en andere.

ISBN: 978 94 6131 801 5 | Uitgeverij: Van Halewyck | Pagina’s: 127 | Leeftijd: vanaf 12 jaar | Beoordeling: *****

Jan von Holleben, Jane Baer-Krause & Kristine Kretschmer – www.wat?

WWW… wat? Het internet is geweldig, je kunt er uren mee vermaken! Maar het is ook best wel ingewikkeld, want hoe werkt het nou eigenlijk precies? In dit boek vind je antwoorden op 70 vragen van kinderen over het internet.

“Heeft het internet openingstijden?”
“Kun je via zoekmachines alles vinden?”
“Ben ik op internet een ander mens?”

Wat je altijd al over dit onderwerp wilde weten, dat staat dus in dit boek! Bijvoorbeeld wanneer, door wie en waarom het internet is uitgevonden. Maar ook wat je er aan hebt, waar je voor moet oppassen en hoe je je er gedraagt.

Jan von Holleben heeft samen met een grote groep kinderen grappige, kleurrijke foto’s gemaakt, die laten zien hoe spannend het internet is en wat er allemaal bij komt kijken. De tekst is geschreven door Jane Baer-Krausse en Kristine Kretschmer. Zij hebben alle antwoorden verzameld door met verschillende experts te praten.

ISBN: 978 90 5116 593 7 | Uitgeverij: De Vier Windstreken | Pagina’s: 160 | Leeftijd: vanaf 10 jaar | Beoordeling: *****


Deze drie tips in het kader van de jeugdboekenmaand zijn door ons gekozen. Zij passen perfect binnen het thema Wetenschap & Techniek. Alle boeken zijn te koop in de betere boekhandel of online bij bv Proxis.com, Bol.com of Bookspot.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *