Finsta watte? Awel Finsta! Iets nieuws dat we geleerd hebben via Maison Slash. Blijkbaar is het een nieuwe rage onder tieners op sociale media en meer bepaald op Instagram. Zo hebben meer en meer tieners verschillende Instagram-accounts. Zo kunnen jullie jullie dochter of zoon misschien gewoon volgen op zijn/haar openbare account, waar de mooie en soms eens grappige foto’s op verschijnen. Maar dan komt Finsta om de hoek kijken.
Een Finsta, een samenstelling van ‘fake’ en ‘Instagram’, is een echte rage bij onze jongeren. Maar wat is dat nu juist? We proberen het uit te leggen! Een Finsta staat áltijd op privé. Zo kunnen enkel de állerállerbeste vrienden van jullie tiener die bepaalde account volgen. Ja, wij als ouders zijn absoluut niet welkom! Maar misschien mogen we daar wel gelukkig om zijn. Jongeren gebruiken het om hun ‘lelijke’, gênante en grappige foto’s en/of video’s te delen. Niet voor die gevoelige ogen van hun ouders dus!
Nu denken jullie waarschijnlijk: ‘Maar allée, hoe erg kunnen die gênante foto’s zijn? We hebben wel meer gezien toen jullie klein waren.‘ Maar jongeren gebruiken hun ‘Finsta’ account voornamelijk om hun privacy wat te beschermen.
Hoe en wat doen ze op zo’n Finsta?
Opvallend aan dit soort accounts is dat jongeren bijna nooit hun echte naam hiervoor gebruiken. Ze gebruiken bv een lettercombinatie die in hun wereld dan een zin vormt. Of ze gebruiken enkel de medeklinkers van hun naam.
En wat posten ze dan zoal op dergelijke account? Onze jongeren posten er foto’s die ze liever niet aan iedereen willen laten zien. Dat zijn bijvoorbeeld foto’s met een pint in de hand op de fuif waar ze afgelopen tijd naartoe zijn geweest (waar ze misschien eigenlijk wel niet naar toe mochten van jullie). Of foto’s samen met hun liefje waarvan de ouders nog niks af weten.
Hun eigen privékamer
Een Finsta kan je eigenlijk een beetje vergelijken met hun eigen slaapkamer. Als ouders van tieners weten jullie waarschijnlijk wel hoeveel waarde kinderen hechten aan die eigen kamer. Een vertrouwde omgeving, waar ze even tot rust kunnen komen. Aangezien het leven van de huidige jongere zich voornamelijk online afspeelt, is het dus niet verwonderlijk dat ze een privé Instagram-account hebben. Dus we hoeven ons als ouders geen zorgen te maken als die tieners van ons plots een Finsta hebben. Ze doen dit niet om jullie te kwetsen of omdat ze jullie niet vertrouwen. Ze willen gewoon hun privacy, hun eigen online privékamer.
Uitgelichte afbeelding: Benyamin Bohlouli op Unsplash