Marit Brugman heeft anorexia nervosa. Anorexia nervosa is het Latijn voor ‘gebrek aan eetlust door nerveuze omstandigheden’. Bij anorexia ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Mensen met dit eetprobleem eten extreem weinig waardoor ze afvallen en veel gewicht verliezen. Ondanks dat ze veel afvallen blijven ze zichzelf als te dik zien. Anorexia is een ziekte die niet te genezen valt maar met de nodige hulp wel onder controle te houden is.

Omdat het ziekte is waarover veel te weinig gesproken schreef Marit haar eigen verhaal neer in dit autobiografisch boek “Friet in de Kliniek”. Een boek over de zwaarste periode in haar, nog jonge, leven.

Friet in de Kliniek

Marit heeft het helemaal voor elkaar. Ze is eenentwintig, heeft haar bachelor cum laude afgerond en heeft een eigen appartement in Amsterdam. Maar er is één klein probleem: ze heeft anorexia. Als Marit na een nacht op stap te zijn geweest, in elkaar zakt op de badkamervloer wordt het duidelijk dat de kliniek de enige optie is. En daar is het heel anders dan ze had verwacht, met als hoogtepunt dat ze elke week friet te eten krijgen: FRIET! Dat is wel weer even wennen …

Recensie

“Friet in de Kliniek” is een autobiografie. Het vertelt het verhaal van Marit in de periode dat anorexia het leven van haar overnam. Marit vertelt openhartig haar verhaal met de nodige humor, in een vlotte schrijfstijl. Ondanks de humor in het boek is er ook genoeg ruimte om te duiden op de gevaren van deze (sluimerende) ziekte. Een ziekte die, net zoals boulimie, heel wat mensen, en dus ook kinderen treft.

Met deze autobiografie wil Marit vooral jonge meisjes en jongens bereiken en hen wijzen op de gevaren van deze ziekte. Door de nodige dosis humor is het een boek dat zeer bereikbaar is voor jonge lezers. De doelgroep die Marit ook wil bereiken om hen er op te wijzen dat, als ze ook symptomen hebben van anorexia, dat ze dan hulp moeten zoeken.

Winactie

Van Uitgeverij Moon hebben wij drie exemplaren ontvangen die wij mogen weggeven aan onze bezoekers. Wil je kans maken op een exemplaar van “Friet in de Kliniek” van Marit Brugman? Laat dan hieronder een reactie achter. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. (winactie loopt t/m 11 juli 2017)

Friet in de Kliniek van Marit Brugman is te koop in de betere boekhandel en online bij o.a. Bol.com, Standaard Boekhandel en Proxis. Dit zowel als paperback of e-book.

Auteur: Marit Brugman
Uitgeverij: Uitgeverij Moon
Pagina’s: 162
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789048839759


Praten over een eetstoornis is niet makkelijk, en zeker niet voor kinderen en jongeren. Kan je er als ouder moeilijk over praten met je kinderen? Geef hem dan de contactgegevens van Awel. Zij bieden een luisterend oor aan, aan kinderen en jongeren en dit volledig anoniem.

Samenvatting
Review Datum:
Item:
Marit Brugman - Friet in de Kliniek
Beoordeling:
51star1star1star1star1star

4 Reacties

 1. Neeltje | Thoughts in Style

  29 juni 2017 op 12:16

  Dit boek staat al een tijdje op mijn wish list, gewoon omdat ik zo benieuwd ben naar haar verhaal. Daarom lijkt het mij heel leuk om een exemplaar te winnen 🙂

  Beantwoorden

 2. Hello Boontje

  29 juni 2017 op 15:59

  Klinkt heel interessant. Zou het graag ook lezen. Misschien via deze win-actie?

  Beantwoorden

 3. Veronique

  7 juli 2017 op 13:24

  Dit boek staat echt hoog op mijn verlanglijstje. Ik wil deze echt graag lezen. En als ik deze zou winnen zou natuurlijk nog leuker zijn. Ik ga duimen draaien, of ik wellicht tot een van de gelukkigen ga behoren.

  Beantwoorden

 4. Bryan

  7 juli 2017 op 16:30

  Oh dit lijkt mij een erg leuk boek. Ik doe heel graag mee met deze winactie ☺

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *