Mijn naam is Mirjam Hart. Samen met mijn vriend Bram en 3 kinderen Noah (12), Eli (3) en Filou (1) woon ik in een rijtjeswoning in Zwaag, Noord-Holland. Aan de buitenkant is er eigenlijk niets bijzonders te zien. Behalve dan de hangstoel die je van buiten ziet hangen en onze roze voordeur, waar we regelmatig complimenten over krijgen van voorbijgangers. Maar wat je niet ziet is dat we in ons huis steeds meer veranderingen aan het doorvoeren zijn om zo duurzaam mogelijk te leven.
Hoe het allemaal begon…
Al van jongs af aan houd ik mij bezig met “een betere wereld”. Mijn spreekbeurten gingen over Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. Ik was vaste klant bij The Body Shop en verzamelde handtekeningen voor allerlei goede doelen. Maar onze duurzame missie nam pas echt serieuze vormen aan tijdens mijn derde zwangerschap.
Mijn vriend en ik spraken steeds vaker over onze ecologische voetafdruk en hoe we deze konden verkleinen. Ik had mijn vriend al overtuigd om minder vlees te gaan eten, ik kocht steeds meer tweedehands spullen en we haalden vaker biologische groenten en fruit in huis. Maar nog een kind op de wereld zetten, betekende eigenlijk ook gewoon een kleine vervuiler erbij. Hoe konden we de impact hiervan zo klein mogelijk houden?
Duurzaam wonen met kids
We besloten onze duurzame missie klein te beginnen. De kinderkamer werd zo milieubewust mogelijk ingericht. Dus: Met tweedehands items, natuurlijke materialen en eco-verf. Ook de garderobe van onze kleinste mocht alleen bestaan uit duurzame kindermode. Ik shopte veel tweedehands of bij kleine ondernemers met kinderkleding van biologisch katoen (Kijk voor mijn favoriete shopadresjes eens hier: https://eengoedverhaal.nu/blog/15x-duurzame-mode-voor-kids/).
In samenwerking met Kaatje Katoen gingen wij het wasbare luier avontuur aan en in dit artikel kun je lezen hoe het ons tot nu toe bevalt: https://eengoedverhaal.nu/blog/ervaring-met-wasbare-luiers/ . Ook stapten we over op biologische babyvoeding. Deze veranderingen maakte ons enthousiast om ook in de rest van het huis duurzame oplossingen in te zetten. Zo creëerden we stapje voor stapje een groener huis voor onszelf en de kinderen.
Duurzaam leven voor beginners tips
Heb jij ook altijd al wat duurzamer willen leven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Mijn eerste tip is altijd: begin gewoon. Kleine veranderingen maken al een groot verschil. Met deze 5 stappen kun jij beginnen met duurzamer leven:
- Consuminder! Koop wat je nodig hebt en vooral een beetje minder van alles.
- Koop bewust! Wanneer je kiest voor tweedehands items ben je niet alleen goedkoper uit, maar zorg je er ook voor dat er minder nieuwe spullen geproduceerd worden. Koop lokaal, om uitstoot van transport te verminderen. En kies als het even kan voor een biologische variant.
- Ga voor wasbaar! Wij hebben al veel dingen in huis vervangen voor wasbare varianten. Zo ging ons koffiezetapparaat met cups de deur uit en hebben we inmiddels een slow coffee maker met wasbaar filter. Naast de wasbare luiers gebruiken we ook wasbare billendoekjes, vaatdoekjes en wattenschijfjes.
- Let op je boodschappen! Tijdens onze wekelijkse boodschappen kiezen we voor zo min mogelijk plastic verpakkingen. Kartonnen en papieren verpakkingen hebben de voorkeur. De fles ketchup in plastic hebben we vervangen voor een variant in glas. Groente en fruit kopen we los en vervoeren wij in een katoenen zakje.
- Kies voor plantaardig! Voor ons is dit ook nog wel een lastig puntje, want ook al eten wij geen vlees meer, er staat nog wel wekelijks vis op tafel, ontbijten de kinderen het liefst met pap en eten we nog steeds kaas op brood. Maar het wordt steeds minder. We ontdekken meer vegetarische gerechten die we allemaal lekker vinden en drinken we overdag alleen water en thee (en onze tiener moet het doen met 1 fles groene ijsthee voor een week).
Wil je ons volgen tijdens onze zoektocht naar een duurzamer leven met ons gezin van 5? Je kunt mij op Instagram vinden onder de naam @mirjam_hart en natuurlijk ook op mijn blog https://eengoedverhaal.nu/blog/
Liefs, Mirjam
Q: Zijn jullie (een beetje) duurzaam aan het leven?
GASTBLOG: Onze dank voor deze gastblog gaat uit naar Mirjam Hart van Een Goed Verhaal.