Opgroeien tussen de mooiste boeken die er zijn, dat wens je toch ieder kind toe? Ook dit jaar zorgt de actie ‘Geef een boek cadeau‘ ervoor dat er boeken in de boekhandels liggen die zo goedkoop zijn, dat iedereen ze cadeau kan geven aan vrienden, familie of gewoon aan zichzelf, maar vooral aan kinderen die anders niet de kans krijgen om thuis boeken te lezen.

Zoals jullie al gemerkt hebben, promoten we op Ouder Blog maar al te graag leuke kinder- en jeugdboeken. Het is dan ook fijn om ons steentje te kunnen bijdragen aan deze actie. Dit jaar is “Kruistocht in Spijkerbroek” het jeugdboek van 2019 voor deze actie. Ouder Blog zal er dan ook enkele doneren voor kinderen die het moeilijker hebben om een boek aan te schaffen. En met “Kruistocht in Spijkerbroek” is dat ineens een boek dat me terugbrengt naar mijn eigen jeugd.

KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK

De 16-jarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. En het lukt Dolf niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Moet Dolf nu voor altijd in 1212 blijven? 

Kruistocht in spijkerbroek door de jaren heen

Het boek verscheen in 1973 en is inmiddels bijna toe aan een honderdste druk. Het is bekroond met een Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Lezers van de Volkskrant riepen het uit tot mooiste kinderboek ooit.

In 2006 werd het boek verfilmd door Ben Sombogaart onder de titel Crusade in Jeans, met in de hoofdrollen Joe Flynn, Stephanie Leonidas, Jan Decleir, Udo Kier en Emily Watson. De première vond plaats op 12 november 2006 en behaalde de platinum status met meer dan 500.000 bezoekers. In 2007 wonnen ze de Gouden Kalf voor Beste film en Beste montage.

“Kruistocht in Spijkerbroek” kan je bij de deelnemende boekhandels aankopen vanaf 8 februari voor slechts € 2,50.

Kikker is Kikker – Max Velthuijs

Het prentenboek dat vanaf 5 april veel kinderogen zal doen schitteren is “Kikker is Kikker”. Het boek werd bekroond met een Gouden Penseel en is samen met vele andere Kikker boeken in meer dan 50 talen vertaald. Intussen heeft Kikker zijn eigen serie op Netflix gekregen.

Elk kind verdient het om mee de avonturen van Kikker te beleven. Dit boekje kan cadeau doen voor € 2,00.

Wil je zelf deze actie ondersteunen dan kan dit in de deelnemende boekenhandels in Vlaanderen en Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *