Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden is het eerste deel in een nieuwe serie van leuke kinderboeken. Deze reeks wordt geschreven door kinderboekenschrijfster Sunna Borghuis. Het verhaal wordt ondersteund door grappige kleurentekeningen gemaakt door illustrator Eva van Aalst.

Dikke Vik en Vieze Lies

Er is een nieuwe jongen in de klas. Hij heeft Vik. Lies kan best een vriend gebruiken, maar niet deze slome. Ze heeft trouwens toch liever een hartsvriendin.
Als Lies en Vik op een middag iets geheimzinnigs zien op het geitenlandje bij school, ontdekt Lies dat Vik helemaal niet zo stom is. Bovendien heeft Viks vader een café waar ze gratis tosti’s mag eten.
Vik en Lies worden vrienden. En dankzij een slim plannetje van Vik ook nog eens de helden van de klas.

Recensie

“Stom.
Dat was wat ik dacht toen ik Vik zag.
Een stomme jongen met lang haar en ronde wangen.
Daarna dacht ik: tieten.”

Zo start Lies haar verhaal. Want dit verhaal wordt verteld uit het oogpunt van Vieze Lies. Lies had zo graag een beste vriendje of vriendinnetje gehad. En in dat plaatje past de nieuwe leerling Vik duidelijk niet.

Maar toch … Het tweetal ontdekt onderweg naar school iets geheimzinnigs in een geitenlandje. Zo blijkt dat Vik toch niet zo stom als Lies eerst wel dacht. Bovendien kan ze in het café van Viks vader gratis tosti’s (Croque-Monsieurs – red.) eten. Het begin van een vriendschap!

Het verhaal zit boordevol humor en is daarnaast zeer herkenbaar. De scheiding tussen de populaire kinderen en de buitenbeentjes is zeer duidelijk in dit verhaal. Wat ook het geval is in de echte wereld is. Toch kan je, zonder er vreselijk veel moeite voor te doen, als kind ineens een stuk populairder worden. En dat bovendien zonder te veranderen in een totaal ander mens. Dat is namelijk wat Lies en Vik overkomen.

Zoals vele kinderboeken tegenwoordig bevat ook deze nieuwe reeks een duidelijke boodschap. Een boodschap van vriendschap en dat deze ook kan ontstaan tussen twee (of meer) mensen waarbij je het niet op voorhand verwacht. Daarnaast is het verhaal ook heel grappig en herkenbaar. Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden gaat over dagelijkse zaken zoals school, gezinssituaties en bij elkaar spelen. De kleurrijke illustraties van Eva van Aalst vullen het verhaal perfect aan. Ze geven onder meer aan in welke omgeving de scènes zich afspelen. Hierdoor wordt er minder gevraagd van de fantasie van de kinderen, wat het verhaal dan weer makkelijker laat lezen voor de nog jonge en minder ervaren lezertjes. Ook als voorlees verhaal leek het ons perfect doenbaar voor kindjes vanaf 6 à 7 jaar.

Auteur: Sunna Borghuis
Illustraties: Eva van Aalst
Uitgeverij: Gottmer
Pagina’s: 102
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789025761615

Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden is niet alleen te koop bij Uitgeverij Gottmer, maar ook in de betere boekenhandel en online bij o.a. Bol.com en Proxis.

Samenvatting
Review Datum:
Item:
Sunna Borghuis - Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden
Beoordeling:
41star1star1star1stargray

1 reactie

  1. Dikke Vik en Vieze Lies: lachen om liefde

    12 februari 2019 op 11:41

    […] en Lies zijn beste vrienden. Ze zitten samen op school en beleven samen leuke (en grappige) avonturen. In dit derde deel van […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *