Misschien kan je het nog wel herinneren; tijdens de eerste lockdown gingen veel gezinnen op pad in de buitenlucht op zoek naar de Beren. Een zoektocht die was overgewaaid vanuit Australië waarbij kinderen op zoek gingen naar beren. Ondertussen zijn de cijfers van besmettingen weer de hoogte in geschoten en hebben de regeringen een tweede lockdown opgelegd. Vele activiteiten zijn daardoor opgeschorst. Nu in de Sinterklaasperiode komt daar een vrolijk vervolg op; namelijk de jacht naar ‘gluurpietjes‘. Dit idee komt van de Nederlandse Els Rooijakkers die deze als eerste heeft ontworpen. De pietjes die je tegenkomt zijn wit, zwart of kunnen alle kleuren van de regenboog hebben en zitten verstopt voor het raam. Vanaf daar gluren ze zo de straat op zodat kinderen ze kunnen spotten!

Er zal, om de gekende redenen, dit jaar enkel een aankomst zijn op TV (op zaterdag 14 november om 14u op Ketnet). Maar dankzij de ‘gluurpietjes’ die van achter de ramen naar jullie kijken, zorgen ze wel voor een leuke aftelling naar 6 december. En voor de ouders die Sinterklaas ook opvoedkundig gebruiken; natuurlijk gluren de pietjes ook naar binnen om te zien of je wel lief bent … en ze werken ook samen met ‘de Spiekpietjes

Gluurpietjes

De gluurpietjes kun je op verschillende manieren laten verschijnen. Dit kan door de tekening (HIER) uit te printen en achter het raam te plakken (buitenkant) en vervolgens over te trekken met een raamstift. Deze kan je na afloop van de Sinterklaasperiode heel eenvoudig weer verwijderen. Je kan ook de gluurpietjes afdrukken, uitknippen en laten inkleuren. Daarna plak je ze dan tegen de raam. Sommige laten zelfs een vinylsticker maken om dan tegen het raam te kleven.

Zin om op pad te gaan met je kind om de gluurpietjes te gaan zoeken? Op Facebook kun je ondertussen al verschillende locaties vinden waar je deze pietjes kan vinden. Daarnaast kan je ook gewoon in je buurt op pad gaan en kijken of je er vindt.

Je kan de gluurpietjes herkennen aan de krulharen en de pietenmuts met veer erop. Ze verstoppen zich op de ramen. Als je heel goed kijkt kan je ze vinden! Net als bij de berenjacht kan je de wandeltocht extra leuk maken door het te combineren met een aantal opdrachten zoals bijvoorbeeld onderstaande (of je verzint er samen met je kindjes nog andere):

 • Bij het 1ste pietje maak je 10 paardensprongen net zoals het paard van Sinterklaas.
 • Bij het 2de pietje doe je een dansje.
 • Bij het 3de pietje zing je een sinterklaasliedje.
 • Bij het 4de pietje rijm je 2 woorden of zinnen aan elkaar.
 • Bij het 5de pietje hinkel je naar het volgende huis.
 • Wanneer je het 6de pietje ziet zwaai je naar de volgende persoon die je tegenkomt.
 • Bij een wit pietje tel je tot 10 of van 10 tot 0.

Q: Hangen er bij jullie gluurpietjes en/of zijn jullie al op gluurpietjestocht geweest?

Pin it
Gluurpietjes in't Waasland

Disclaimer: Ik kwam dit leuke initiatief tegen op MamaLiefde

1 reactie

 1. Statistieken in het jaar 2020

  12 februari 2021 op 13:52

  […] ook de kaap van 20.000 bezoekers. Dank u wel! Dit is een stijging met een goede 20%. Vooral de Corona-proof zoektocht in de Sinterklaasperiode was een groot succes, maar ook het gezelschapsspel Valse Motten was […]

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *