2020 wat een jaar! We zijn nog maar half weg en het is nog al wat geweest. Zeker met de coronacrisis die nog niet helemaal over is. Vele verkiezen dan ook om deze zomer een staycation te doen ipv op reis naar het buitenland te gaan. Maar kan deze staycation ook kindvriendelijk zijn, zonder dat ze heel der dagen achter een scherm(pje) zitten? Heel zeker, want België heeft heel wat leuke kindvriendelijke hotspots.

Visit Limburg

Shoppen, wandelen, fietsen of een museumbezoek, er is heel wat te beleven in ‘De Limburg’. Zo is er natuurlijk het bekende openluchtmuseum Bokrijk, maar ook in het archeologisch museum De Kolonie en in C-Mine, kunnen jullie kindjes hun hart ophalen met de verkenning van de geschiedenis.

Wandelen en fietsen kan in de uitgestrekte natuur van deze provincie. Hebben jullie ooit al eens in de bomen gefietst of door het water? Neen, dan moet je zeker richting Limburg! Ook wandelen kan bv in de Lommelse Sahara, waar je bovendien van het uitgestrekte landschap kan genieten vanaf een 30 meter hoge uitkijktoren.

Ook logeren is geen probleem in het prachtige Limburg. Zo zijn er talrijke B&B’s, maar ook enkele vakantieparken zoals bv. Landal Mooi Zutendaal. Daarnaast zijn er ook verschillende gezellige hotels en campings. Voor elk wat wils dus.

Meer info: Visit Limburg

Het Waasland

Misschien niet zo bekend op het eerste zicht om een kindvriendelijke staycation te houden. Maar ook in het Waasland kan je prachtig wandelen en fietsen op kindermaat. Ontdek de Polders, de haven en de Schelde vanop een radartoren in de buurt van Doel. Ook in Fort Liefkenshoek, pal in de Waaslandhaven, kan je op een kindvriendelijke manier heel wat bijleren over het Waasland en de havenactiviteiten.

Ontspanning aan het water? Dan is recreatiedomein De Ster in St-Niklaas iets voor jullie. Maar ook in Domein Puyenbroeck kan je voor heel wat kindvriendelijk amusement terecht.

Naast Fort Liefkenshoek zijn er nog wel enkele leuke musea waar je met je kindjes terecht kan. Zo is er in Stekene de Verbeke Foundation waar je je kan vergapen aan allerlei “rare” kunstwerken.

In het Waasland zijn dan wel geen vakantieparken om te overnachten, dat belet je niet om er enkele nachten te slapen. Zo vind je er enkele leuke B&B’s of vakantiewoningen in de natuur of vlakbij het water.

Meer info: Toerisme Waasland

De Westhoek

Aan de andere kant van het land, tegen de Franse grens bevindt zicht de Westhoek. Een streek waar heuvellandschap overgaat in vlakke polders. Net als in de andere streken heeft de Westhoek ook een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk. Met de figuurtjes ‘Jaek & Nink‘ (West-Vlaams voor Ja & Neen) heb je zelfs acht kindvriendelijke fietsroutes in de streek.

Toch liever wandelen? Geen probleem er zijn verschillende KD wandelroutes doorheen de streek. In de verschillende gemeentes kan je zelfs voor € 5,00 een informatiepakket (wandelbrochure en bijhorende attributen) op kindermaat aanschaffen.

Naast al dat wandelen en fietsen is er natuurlijk ook tijd voor wat cultuur. Zo kan je in Ieper bv naar het In Flanders Fields-museum, in Lo-Reninge kan je dan weer wat meer leren over de koekjes van Jules Destrooper en in Poperinge kan je terecht in het Hopmuseum.

Of hebben jullie liever wat actie? Dan kan je naar één van de twee pretparken die de regio rijk is. Aan de kust vind je natuurlijk Plopsaland De Panne, waar Samson en zijn vriendjes je verwelkomen. Rij je meer naar het binnenland, meer bepaald naar Ieper. Dan staat ipv een hondje een vriendelijke leeuw je op te wachten aan de ingang van Bellewaerde.

Overnachten in de Westhoek? Geen probleem want deze regio telt heel wat kindvriendelijke vakantiewoningen, naast enkele leuke campings. Maar je kan er ook overnachten op de boerderij, waar je dan samen met je kindjes kennismaakt met het boerenleven. Het is eens wat anders dan een hotel in de stad.

Meer info: Toerisme Westhoek

Naast deze drie leuke streken om te bezoeken tijdens de staycation is er natuurlijk nog heel wat meer te beleven. Maar daarover meer in een volgend blogbericht.

Q: Doen jullie deze zomer aan staycation? En zo ja, wat zijn de plannen?

Pin it

Uitgelichte afbeelding: Fietsen in de Bomen © Toerisme Limburg
Disclaimer: Dit bericht bevat enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *