Het rouwproces na het overlijden van een dierbare is moeilijk. En zeker voor kinderen is het niet altijd makkelijk om hun gevoelens in dergelijke situaties een plaats te geven.

Hart op slot

De opa van Senne is gestorven. Hij voelt een diepe, bijna ondraaglijke steek in zijn hart. Senne gaat op zoek naar een slot, opdat hij niets meer zou voelen. Net op dat moment merkt zijn buurmeisje Fien hem op.

Volwassen vinden het vaak moeilijk om een onderwerp als de dood te bespreken, zeker met kinderen. Toch is het ontzettend belangrijk om hierover met hen in dialoog te gaan: eerlijk open, onomwonden en op hun niveau.

Hart op slot vertelt over de weg die Senne aflegt om het verlies van zijn opa te verwerken. Daarnaast is er een uitgebreid non-fictieluik waarin handvaten worden aangereikt om met kinderen te spreken over doodgaan, rouwen en gevoelens. Doet het pijn om dood te gaan? Wat gebeurt er met je lichaam als je sterft? Op deze en vele andere vragen wordt er op kindermaat een antwoord geboden. Met voorwoord van prof. dr. Manu Keirse, dé specialist rouwverwerking van Nederland en Vlaanderen.

Recensie

Omgaan met de dood is iets wat heel hard persoons gebonden is. Ook kinderen gaan, naargelang hun leeftijd, anders om met de dood.  Het boek ‘Hart op slot’ begint met het verhaal van Senne. Hij heeft veel verdiet omdat zijn opa overleden is. Fien, zijn grotere zus, komt met hem praten en verzacht zo Sennes pijn. Over “de dood” praten doet er echt wel toe, zeker bij kinderen.

Het boek geeft je tips hoe je best met je kinderen communiceert over dit geladen thema. Wanneer ze vragen hebben over de dood vind je eveneens uitleg in dit boek. Hier worden antwoorden gegeven op vragen zoals: Hoe gaan mensen dood? Wat is de dood? Wat zijn al die machines aan het bed? enz…  Daarnaast staan er ook opdrachten in die je met kinderen kan doen. Opdrachtjes voor wanneer er iemand overleden is, om over de dood en gevoelens te praten, erover na te denken, te verwerken … Bovendien staan er in het boek ook enkele mooie gedichtjes. Gedichtjes waar je dan met je kinderen over kan praten. Maar waar kinderen bijvoorbeeld ook in de klas mee aan de slag kunnen als ze iemand dierbaars hebben moeten laten gaan.

‘Hart op Slot’ is een prachtig boek dat een moeilijk thema zoals “de dood” uitlegt op een manier waar kinderen heel veel aan kunnen hebben. Maar ook (groot)ouders, leerkrachten, opvoeders, … kunnen aan de hand van de tips in het boek, makkelijker spreken met kinderen die te maken hebben met het overlijden van iemand dierbaars. Ook fijn zijn de extra sites en boeken die achteraan staan vermeld en de uitspraken van kinderen ivm hun gevoelens bij dit onderwerp.

Ook bij Ouder Blog kregen we de afgelopen periode te maken met iemand dierbaars die overleden is. Dit boek helpt op dit moment dan ook om samen met de dochter dit moment van verdriet te verwerken. Wij vinden dit boek dan ook een aanrader om in huis te halen, want vroeg of laat wordt iedereen geconfronteerd met een overlijden van iemand in de nabije omgeving.

Auteur: Emy Geyskens en Elien Craenhals
Illustraties: Annelies Vandenbosch
Uitgeverij: Davidsfonds Infodok
Pagina’s: 99
Leeftijd: vanaf 6 jaar
ISBN: 978 90 5908 938 9

Hart op Slot is online o.a. verkrijgbaar bij Proxis, Bol.com en Bookspoot. Maar je vindt het boek ook terug in de betere boekhandel.


Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *