De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor vele kinderen is dit een periode waarin ze met bv. de jeugdbeweging op kamp gaan. Met de COVID-beperkingen was dit niet altijd even makkelijk. Er zijn dan ook heel wat kinderen die voor het eerst op kamp kunnen gaan. Een hele ervaring voor hen waar je dan ook als ouder best een beetje goed op voorbereid bent. En misschien helpen deze tips wel om je kinderen met een gerust gemoed op kamp te laten vertrekken.
De basisuitrusting
Bij sommige kampen dien je je eigen bestek, borden en kommen mee te nemen. Zorg voor iets wat je kind makkelijk herkent, maar het beste is nog om alles te naamtekenen. Dit kan je ook doen met de schoenen en kledij, maar ook met de rest van het materiaal dat ze meenemen. En zorg voor een aparte (linnen)zak voor het vuile wasgoed. Zo kunnen ze het onderscheid zien tussen hun vuile kleren en de propere was in hun koffer.
Maak ook een zakje met alles dat je kind direct moet afgeven aan de leiding. Denk aan een gamel, bestek en beker, Kids-ID of identiteitskaart, medische fiche, etc. Geef ook duidelijke instructies mee als je kind medicatie moet nemen.
Overnachten je kinderen op kamp? Dan hebben ze bij de leiding liever luchtmatrassen mee dan een veldbedjes. Zo slapen kinderen niet alleen bijna allemaal op dezelfde hoogte. Het is ook praktischer om mee te nemen en te installeren. Daarnaast is een degelijke slaapzak een musthave: beter te warm dan te koud. Een binnenslaapzak kan ook wonderen doen en is makkelijk te wassen. En gaan je kinderen voor het eerst op kamp is het misschien fijn om ze al eens te laten slapen in de slaapzak. Zo raken ze er aan gewend.
Communicatie
Op sommige kampen mogen je kindjes zelf brieven versturen. Zorg voor voorgeschreven omslagen met adressen op en voorzie ook postzegels. Dit is niet alleen makkelijk voor je kindjes. Zo hoeven ze geen adressen te onthouden of een adresboekje mee te nemen. Beperk ook het aantal brieven.
Op kamp moeten kinderen volop kunnen genieten. Telefoontjes, halve kampen en bezoekmomenten maken dat het te vaak herinnerd wordt aan thuis. Ze zijn dan niet bezig met de leuke activiteiten. Beloof je kind zeker niet dat je ze komt halen als het even niet mee zit. Heimwee hoort er voor sommige kinderen bij in het begin, maar ebt na een tijdje weg. Zeker als ze met vriendjes en vriendinnetjes volop kunnen spelen en ravotten.
Mis je je je kind? Overstelp dan zeker de leiders en kookouders niet met telefoontjes, Whatsappjes of sms’en. De leiding is sowieso al druk bezig en verdient je vertrouwen. Geen nieuws is goed nieuws!
Het is leuk voor je kind om iets te horen van het thuisfront, maar overdrijf niet. Als je kind al een beetje heimwee heeft, wordt het alleen maar erger. Al die brieven zijn ook niet fijn voor andere kinderen die minder post krijgen. Nog leuker is om een briefje te verstoppen in de bagage. Zo heeft jullie kindje nog een aangename verrassing gedurende het kamp.
Ongemakken op kamp
Op kamp gaan is meestal heel fijn voor de meeste kinderen. Maar natuurlijk kunnen er toch nog altijd ongemakjes voorkomen. Zo kan een kindje ziek worden bijvoorbeeld. Gelukkig weet de leiding (en het kookteam) hier meestal wel raad mee. Naast zieke kindjes kunnen er ook nog andere ongemakken ontstaan op een kamp.
Zo kunnen kindjes luizen krijgen. De kampleiding zal de ouders hier dan ook over inlichten en zelf al voor de nodige maatregelen treffen. De haren goed wassen met speciale shampoo kan al wonderen doen. Veel kampen gaan door in een weide en vaak wordt er gespeeld in het bos. De kans is dan ook reëel dat er teken aanwezig zijn. Geef dan ook mee aan je kindjes dat ze zelf elke avond goed hun armen en benen nakijken op deze vervelende beestjes. De leiding heeft altijd wel materiaal bij om een teek goed te kunnen verwijderen.
Ook op kamp kunnen kindjes het soms wat moeilijker hebben. Zeker voor jonge kindjes is zo’n weekje van huis weg niet altijd even makkelijk, ook al is het heel leuk op kamp. Meestal is het dan ook geen probleem dat de jongste kindjes, net als thuis hun favoriete knuffel mogen bij hebben om de moeilijkere kampmomenten te voorzien van wat afleiding.
Natuurlijk heeft elke ouder, jeugdbeweging, kamporganisator zijn eigen regeltjes. Zorg dan ook dat je goed de regels op voorhand doorneemt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Q: Hebben jullie nog tips om het kamp goed voorbereid te starten?
Uitgelichte afbeelding: Kevin Erdvig op Unsplash