De laatste 100 dagen van het schooljaar liggen alweer achter de rug. Kinderen in het zesde leerjaar staan dan ook voor een moeilijke keuze ivm studierichting en school. De komende weken zijn er dan ook heel wat infoavonden en opendeurdagen in de middelbare scholen. Maar welke studierichting is nu het beste voor jullie kind? En hoe kies je deze?

Begin op tijd

Inschrijvingen kan je in vele scholen in de periode februari-maart. Ook de centrale aanmeldingssystemen (zoals in o.a. Antwerpen of Gent) starten in deze periode. Toch vallen de meeste opendeurdagen van de scholen op een later moment. Begin dus zeker al in het vijfde leerjaar met het bezoeken van scholen. Daarnaast zijn de infoavonden ook interessant voor ouders.

Luister en kijk naar jullie kind

Ga samen met je kind op verkenning en paar over de keuze die hem of haar te wachten staat. Wat doet je kind graag. Waarin is hij/zij goed? Want jullie kind moet ook iets graag doen, waardoor het studeren ook nog plezant blijft. Laat ook jullie kind ook de zoektocht naar een school in eigen handen nemen. Dit kan aan de hand van een handige checklist van bv ‘Inspecteur Keus‘.

Verzamel informatie

Heel belangrijk is voldoende informatie verzamelen. Bezoek de websites van scholen in de buurt, lees verslagjes van schoolreisjes, lees de pedagogische visie op de site, … Ook praten met ouders waarvan de kinderen reeds naar een bepaalde school gaan, kan aangeraden zijn. Je kan ook steeds terecht bij leerkrachten of bij het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding). Daarnaast zijn er ook twee websites die de moeite zijn om te bezoeken in de keuze van school en studierichting nl Onderwijskiezer en Van Basis naar Secundair.


Uitgelichte afbeelding: JESHOOTS.COM op Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *