Heel wat boekjes, ook deze ‘Ik leer lezen’-reeks, voor de beginnende lezertjes hebben een AVI-code gekregen. Het AVI-systeem is van Nederland overgewaaid en eigenlijk best wel een goede leidraad. Je leest het goed, ik gebruik wel degelijk het woordje leidraad. Het belangrijkste is dat je het niveau van jouw eigen kindje volgt. Wij hadden zelfs voor dat de dochter bv in niveau AVI-A3 zat qua leesniveau, maar ze vond geen boekjes interessant in dat niveau. Dan hebben we wat ‘vals gespeeld’ met een niveau lager en hoger om op deze manier haar leesgenot terug te krijgen. En dat is wonderwel gelukt, maar ik geef eerlijk toe dat ze ook best wel haar mindere momenten heeft hoor. En het is eentje, als ze niet wil, dan wil ze niet en dan kun je er er niets tussen krijgen om dit te veranderen.

De AVI-code is opgebouwd uit twee delen. Een gedeelte met een letter en een gedeelte met een cijfer.
S staat voor start, M voor midden en E voor einde. Het getal is wat moeilijker voor ons Belgen. Aangezien het op de Nederlandse groepen gebaseerd is. Dat is eventjes vanbuiten leren ofwel de onlogische redenering volgen van het AVI-cijfer min 2 te doen. Bv. AVI-E5 –> 5-2= 3de leerjaar en de E staat voor einde, dus dat is een boekje voor het einde van het 3de leerjaar.

AVI-tabel

AVIGroep NLLeerjaar BE
AVI-S31 begin
AVI-M33 midden1 midden
AVI-E33 einde1 einde
AVI-M44 midden2 midden
AVI-E44 einde2 einde
AVI-M55 midden3 midden
AVI-E55 einde3 einde

Hieronder vind je 2 boekjes, eentje is van het niveau M4. Dit is een boekje voor kindjes die in het midden van het 2de leerjaar zitten. Het tweede is eentje van E4, dit is het niveau voor einde van het 2de leerjaar. (hou natuurlijk wel rekening met het niveau van jouw eigen kindje)

Disney – Frozen 2 (M4)

Elsa maakt vier geesten wakker.
Ze zijn boos. Elsa gaat naar ze
toe. Ze leven in een bos ver weg.

Het boekje bevat heel mooie tekeningen die de korte tekst per pagina goed begeleiden. Aan de hand van de afbeelding kunnen de lezertjes zien wat ze net aan het lezen zijn en die link zorgt ervoor dat ze de tekst die ze lezen beter begrijpen. Op iedere pagina staat een korte zin of heel kort tekstje. Net genoeg voor deze moeilijkheidsgraad. Ook de lettergrootte is op hun niveau aangepast.

Ondanks de korte zinnen en de weinige pagina’s wordt toch de kern van het verhaal verteld. Hierdoor blijft de boodschap van het grote verhaal behouden. Het zit sterk in elkaar!

ISBN: 978 90 4785 000 7| Auteur: Natasha Bouchard | Uitgeverij: Big Balloon Publishers | Pagina’s: 24| Leeftijd: 5 tot 7 jaar | Te koop bij bv. Bol.com

Disney – Aladdin (E4)


Aladdin is arm. Hij vindt een lamp.
Hij diet een wens. Zijn leven wordt
heel anders!

Dit boekje bevat eveneens mooie tekeningen die de tekst perfect begeleiden. De lettergrootte en de lengte van de tekst per pagina zijn ook aangepast aan het leesniveau. Je merkt dat de teksten bij dit niveau al langer zijn en dat er gebruik wordt gemaakt van bijvoeglijke naamwoorden. Hierdoor kunnen meer details meegegeven worden.

Ondanks de wat uitgebreidere tekstjes kunnen de kindjes zich ook inleven in de gevoelens die het verhaal bevat. Ook de kern van het verhaal blijft behouden, dit boek zit eveneens heel sterk in elkaar.

ISBN: 978 90 4785 001 4| Auteur: Mary Thillworth | Uitgeverij: Big Balloon Publishers | Pagina’s: 24| Leeftijd: 5 tot 7 jaar | Te koop bij bv. Bol.com


Disclaimer: Dit bericht bevat een product/dienst, welke wij ontvingen van een bedrijf. Ook bevat dit bericht enkele affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *