Zaterdag is het weer groot feest voor de boekenliefhebbers onder onze kinderen. Dan start naar jaarlijkse gewoonte de Vlaamse jeugdboekenweek. Dit jaar is het thema “Humor”. De jeugdboekenweek, die eigenlijk 14 dagen duurt, georganiseerd door Stichting Lezen, wil kinderen en jongeren aanzetten om meer te lezen. Elk jaar doen ze dit aan de hand van een thema. Met het thema van dit jaar “Humor” willen ze aan de hand van leuke en grappige boeken de kinderen en jongeren een duwtje in de rug geven om te lezen. We willen hier alvast enkele leuke boekentips meegeven die passend zijn in het thema van dit jaar.

Pete Johnson – Hoe je 13 wordt en overleeft …

Alsof dertien worden nog niet erg genoeg is, krijgt Marcus op zijn verjaardag van zijn ouders te horen dat ze half vampier zijn, en dat hij dat ook wordt. Met hoektanden, een slechte adem en een voorliefde voor bloed scoor je niet echt bij de meisjes … En wat wil je, als je een tiener bent, meer dan populair zijn bije je klasgenoten en succesvol zijn bij de meisjes? Marcus verzet zich dan ook met hand en (hoek)tand tegen zijn transformatie, en hij lijkt er ook in te slagen om die af te remmen. Maar hij beseft niet dat hij zichzelf in groot gevaar brengt, want een vampier in wording is een lekker hapje voor andere vampieren …

(Vanaf 12 jaar – 192 pagina’s – ISBN: 9789022330913 – Uitgeverij Manteau)

Kaatje – Kleuter moppenboek

Kleuters zijn dol op mopjes met een absurd kantje. Ze kunnen er om blijven lachen. Vandaar dat een kleuter moppenboek niet mag ontbreken in de Kaatje-collectie. En niet alleen Kamiel strooit vrolijke moppen in het rond, ook Kaatje, Viktor en Frits en Frats ontpoppen zich tot de allerbeste moppentappers. Grappige illustraties maken de boel compleet. En wedden dat de kleuters ook zelf hun duit in het zakje zullen doen?

Frits heeft tandpijn. Hij gaat naar de tandarts.
Als hij terug is in het circus vraagt Frats hoe het gaat. “Doet je tand nog pijn?”
“Ik weet het niet”, antwoordt Frits, “mijn tand ligt nog bij de tandarts.”

(Vanaf 3 jaar – 64 pagina’s – ISBN: 9789002257834 – Uitgeverij Manteau)

Dav Pilkey en Tjibbe Veldkamp – De avonturen van Kapitein Onderbroek

‘Mijn wraak zal zoet zijn!’, dacht meneer Krupp, de gemeenste en knorrigste directeur van de Toon Hermans basisschool. Hij is de grappen en streken van Sjors en Harold, twee jongens die bij hem school lopen, grondig moe. Ook de Kapitein Onderbroek stripverhalen, die de jongens op de speelplaats verdelen, haat hij als de pest. Zal hij erin slagen om wraak te nemen op de jongens?

(Vanaf 6 jaar – 127 pagina’s – ISBN: 9789026129575 – Uitgeverij De Fontein)

HN Kowitt – De loserlijst: Wraak

Er komt een nieuwe jongen op school, Theo. Hij is zo ongelofelijk cool dat Dennis besluit om hem in de gaten te houden. Maar wanneer blijkt dat hij in Theo’s aanwezigheid totaal verbleekt, nee, onzichtbaar is, wordt het Dennis te gortig. Zo maakt hij immers geen schijn van kans bij zijn grote liefde Linde Vrolik. Dennis opent de aanval op Theo, zodat Linde wel helemaal stapelgek moet worden op hem.

(Vanaf 10 jaar – 240 pagina’s – ISBN: 9789026137440 – Uitgeverij De Fontein)

Mieke Dobbels & Vicky Lommatzsch – Wacht! Het anti-verveelboek

Wachten duurt soms een eeuwigheid, maar met Tante Bees en Tante Toes vliegt de tijd. Vanaf nu zal wachten nooit meer saai zijn! Een uur zal een seconde lijken! Moet je ergens wachten in je eentje of met twee, neem het wachtboek mee en ontdek de spelletjes, verhaaltjes en prenten. Open dit grappige kijk-, lees- en doeboek en treed binnen in de wondere wereld van Tante Bees en Tante Toes. Een boek waarop iedereen heeft gewacht!

(Vanaf 5 jaar – 80 pagina’s – ISBN: 9789401424349 – Uitgeverij Lannoo)

Ontdek nog meer kinder- en jeugdboeken bij o.a. Bol.com, Standaard Boekhandel en in de plaatselijke bibliotheken.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *