De grote vakantie staat alweer voor de deur. Een ideaal moment om je kindje te leren fietsen. Het is één van de mijlpalen in een mensenleven, maar tegelijk is het ook beangstigend. Wij geven alvast enkele tips om de kans op slagen te vergroten bij het leren fietsen.

Wacht tot je kindje er klaar voor is

Leren stappen en rennen, dat gaat allemaal als vanzelf bij de meeste kindjes. Je hoeft ze er zelden voor te motiveren. Bij fietsen is dat net iets anders. Je staat dus voor een hele uitdaging als ouder. Motiveren is de boodschap maar zeker niet forceren. Probeer dus aan te voelen wanneer je kindje klaar is om te leren fietsen. Gemiddeld leren de meeste kindjes fietsen als ze tussen de 3,5 en 4,5 jaar oud zijn.

Kennis laten maken

Voor dat je kindje leert fietsen kan je ze natuurlijk al een zeker ‘fietsgevoel’ proberen mee te geven. Dat kan op een step maar even goed met een loopfietsje. Zo leren ze ook al hun evenwicht bewaren op twee wielen. Dit is uiteraard belangrijk eens ze echt gaan leren fietsen. Bij sommige loopfietsjes kunnen kindjes zelfs al wennen aan het remmen.

De juiste fiets?

Belangrijk is dat je kindje leert fietsen op de juiste fiets. Koop daarom het eerste fietsje nooit ‘op de groei’. Als je dit doet is de kans groot dat hij veel te groot is waardoor het niet meer veilig is om de eerste pedaaltrappen te maken. Ze ook het zadel niet te laag. Dit bemoeilijkt het trappen, sturen en evenwicht bewaren. De ideale hoogte van het zadel is wanneer jullie kindje met de bal (het gebied achter de teentjes) van zijn of haar voet aan de grond kan, en dus niet met het platte van de voeten.

Steunwieltjes of niet?

Steunwieltjes lijken een handig hulpmiddel om te leren fietsen. Toch is het beter deze niet te monteren. Ze leren je kindje namelijk niet balanceren (naar evenwicht zoeken) op de fiets. Lukt het niet zonder steunwieltjes is het misschien beter om terug een tijdje over te schakelen naar de loopfiets.

TIP: Wij monteerden de steunwieltjes iets hoger van de grond. Zo voelde de dochter zich wel veilig, ze leerde haar evenwicht zoeken, maar ze kon niet direct omvervallen.

Een motiverende locatie

Je kindje leert het best fietsen op een harde ondergrond zoals asfalt. Het zal bij een val misschien wel pijn doen maar het zorgt er wel voor dat fietsen soepeler gaat. Fietsen in gras, ook al is de val daar zachter, is zwaarder voor jullie kindje. Het moet harder trappen en de wielen bollen ook minder vlot. Maar naast een harde ondergrond (en ook liefst vlak), is het ook aan te raden ze te leren fietsen in een omgeving met weinig verkeer en obstakels.

Heb vertrouwen en motiveer

Je kindje heeft motivatie nodig als het leert fietsen. Als ouder zal je makkelijk “Niet zo snel!” willen roepen. Toch is het beter om “sneller” te roepen. Te traag trappen verhoogt de kans op een pijnlijke val. Ook durven veel ouders het fietsje vast te houden bij het stuur of zadel. Dit helpt jullie kindje ook niet in het leerproces. Net als de steunwieltjes zorg jij nu voor evenwicht. Het is echter belangrijk dat kindjes zelf hun evenwicht zoeken op het fietsje. Wil je toch nog steun bieden dan kan je je kindje best onder de oksels vasthouden en dit van achter het fietsje.

Los laten

Merk je dat jullie kindje zijn of haar evenwicht gevonden heeft op het fietsje, dan kan het trappen beginnen terwijl je ze nog ondersteunt. Blijf volgen en laat stilaan los. Blijf best wel in de buurt zodat je een mogelijk val kan opvangen.

Na loslaten komt starten

In het begin liep je als ouder nog steeds mee om je kindje de start mee te geven. Als je merkt dat dit vlot gaat, kan je overgaan naar de volgende stap. Nu gaat zoon- of dochterlief zelfstandig leren starten. Zoek wat zijn of haar voorkeursvoet is en zet de pedaal van deze voet op twee uur. Moedig nu je kindje aan om hard op de trapper te duwen, en met de andere voet af te zetten op de grond. Dit zelfstandig starten is niet eenvoudig en zal meestal wel wat geduld vergen van zowel je kindje als jullie, de ouders.

Start, fiets en …. stop!

JOEPIE! Je kindje kan fietsen. Toch is het niet vanzelfsprekend om ook nog eens te stoppen. Veel vallen zal dan ook gebeuren. Meestal niet meer doordat ze hun evenwicht verliezen, maar veelal doordat ze vergeten hun voet te zetten bij het stoppen. Motiveer dus je kindje om zijn of haar voet op de grond te zetten als ze stoppen met fietsen. Daarnaast is het ook belangrijk om ze te leren remmen. Wandel met de fiets in de hand wat rond en laat ze af en toe de rem in duwen. Zo merken ze zonder gevaar wat er gebeurd en zullen ze ook bij het fietsen dit vlotter doen. Bovendien zijn er heel wat kinderfietsen waar naast de handrem ook nog een pedaalrem is door achteruit te trappen.

Pijntjes vermijden?

Vallen hoort er nu eenmaal bij, bij het leren fietsen. Zorg dan ook voor een goede bescherming. Een helm is dan ook ten stelligste aan te raden bij het fietsen. In het leerproces kan ook een lange broek, handschoentjes en kniebeschermers een extra bescherm bieden.

Zorg naast de bescherming die je kindje draagt, best ook nog voor wat verzorgingsmateriaal. Hou dus best wat ontsmetting, steriele doekjes en wat pleisters bij de hand om eventuele (schaaf)wondjes te verzorgen.

GENIETEN

Je kindje leren fietsen is een uniek ouder-kind moment in het opgroeien van jullie zoon of dochter. Forceer dus dit leerproces niet, maar motiveer en feliciteer jullie kindje. Maar vergeet ook zelf niet te genieten van deze nieuwe mijlpaal voor je kind!

Maten kinderfiets

De juiste fietsmaat kiezen is niet altijd makkelijk. Ga dus zeker samen met je kindje naar de fietsenwinkel zodat ze de fiets kunnen ‘passen’. In onderstaande tabel zie je een schatting van de fietsmaat naargelang de leeftijd en de grootte van het kind. Onze dochter van 8 jaar meet ongeveer 130 cm en haar nieuwe fiets zal dus minstens een 24 inch model worden.

FietsmaatLichaamslengteLeeftijd
10 inch85 – 100 cm1-3 jaar
12 inch95 cm2-4 jaar
14 inch100 cm3-5 jaar
16 inch105 cm4-6 jaar
18 inch110 cm5-7 jaar
20 inch115 cm6-8 jaar
22 inch122 cm7-9 jaar
24 inch130 cm8-12 jaar
26 inch145 cm10-14 jaar
28 inch+145 cm+ 12 jaar

Q: Wie heeft zijn kindjes al leren fietsen? Ging dit vlot? En met welke fiets(maat) vliegen ze nu rond?

Pin it

Uitgelichte afbeelding: Stephen Isaiah op Unsplash

1 reactie

  1. […]    “Kijk, zonder wieltjes!” Tips om je kindje te leren fietsen… […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *