Kinderen vervoeren in een auto doe je niet zomaar. Voor hun veiligheid bestaan er verschillende regeltjes die we best nakomen. Zo is het dragen van een veiligheidsgordel en het zitten in een goedgekeurd stoeltje één van de belangrijkste zaken waar je als (groot)ouders rekening mee moet houden. Zelf maken we er een gewoonte van om de dochter altijd vast te maken voor we vertrekken. En ook zij weet goed genoeg dat iedereen in de auto zich moet vastklikken met de autogordel. Veiligheid in de auto is dan ook iets wat wij graag meegeven aan onze lezers. In het VAB magazine van januari licht hun juridische expert Geert Popelier de belangrijkste regeltjes toe. Graag delen wij deze dan ook met onze lezers.
Wanneer spreek je over kinderen?
“Als het om veiligheidsgordels gaat, dan beschouwt de wegcode kinderen als alle personen jonger dan achttien jaar én kleiner dan 1,35 meter. Zij moeten vervoerd worden in een geschikt kinderbeveilingssysteem. Voor kinderen jonger dan drie jaar zijn er nog een aantal extra regels.”
Wat als je kind groter is dan 1,35 meter?
“Dan is een aangepast zitje niet meer nodig. Tot 36 kilo blijft het echter aangeraden om je kind op een verhogingskussen te zetten.”
Mogen kinderen vooraan zitten?
“Het is een misverstand dat kinderen pas vooraan mogen zitten wanneer ze twaalf zijn. Het mag op voorwaarde dat het gebeurt in een voor hen geschikt kinderbeveilingssysteem. Het is echter niet toegelaten om vooraan een kinderzitje tegen de rijrichting in te installeren als die zitplaats voorzien is van een airbag. Kun je de airbag uitschakelen en doe je dat ook, dan mag het wel. Weet wel dat de achterbank een veiligere plaats is om je kinderen uiteraard goed vastgeklikt, te vervoeren.”
Zijn er uitzonderingen?
“Staan er op de achterbank al twee kinderbeveilingssystemen en is er geen plaats meer voor een derde? Dan mogen kinderen ouder dan drie vervoerd worden met een gewone veiligheidsgordel. Bij sporadisch vervoer over een korte afstand, waarbij geen of onvoldoende kinderbeveilingssystemen voorhanden zijn, mogen kinderen ouder dan drie vervoerd worden met enkel de veiligheidsgordel. Let op, deze regel is enkel van toepassing op andermans kinderen. Als papa of mama rijdt, dan mag het dus niet. Als oma of opa rijdt voor een korte afstand, dan mag het wel.”
Wat is een geschikt kinderbeveilingssysteem?
“Dat hangt af van het gewicht of de lengte van het kind. Elke gewichtsklasse wordt ingedeeld in een groep. Sommige zitjes kunnen door meerdere groepen en dus ook langer worden gebruikt. Elk kinderzitje moet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen (R44). Oudere zitjes met de code R44-01 of R44-02 zijn niet mee toegelaten. Je vindt ze niet langer in de winkel, maar wel op de tweedehandsmarkt. Opletten, dus! Er bestaat ook een indeling volgens de i-Size-norm. Die houdt rekening met de lengte van het kind.”
Uitgelichte afbeelding: Jim Champion
Aangehaalde tekst: VAB magazine januari 2018