Mobiliteit en milieu zijn thema’s die heel wat gezinnen met kinderen bezig houden. Zeker nu de benzine- en dieselprijzen stijgen denken we twee keer na welk vervoermiddel we het best kiezen voor onze verplaatsingen. Meer en meer mensen schaffen dan ook, naast hun gezinswagen, een elektrische fiets of Speed Pedelec aan. Maar is zo’n Speed Pedelec wel geschikt om kindjes te vervoeren?
(strenge) regels
In België vallen Speed Pedelec in de wegcode in de bromfiets ‘klasse P’. Hierdoor lopen de regels daarvoor grotendeels gelijk met die voor een gewone bromfiets klasse B (tot 45 km/u). Om te beginnen heb je een rijbewijs nodig. Dat kan een rijbewijs zijn voor een bromfiets of voor een ander voertuig (uitgezonderd het rijbewijs G voor landbouwvoertuigen). Daarnaast moet je hem inschrijven bij de DIV. Om je Speed Pedelec in te schrijven, heb je het gelijkvormigheidsattest nodig dat je krijgt bij de aankoop. Na de inschrijving ontvang je dan ook een kenteken (beginnend met S P) welke je achteraan op je fiets moet monteren.
Naast de verplichte inschrijving is het aanschaffen van een verzekering ook verplicht als je Speed Pedelec trapondersteuning biedt voor snelheden meer dan 25 km/u. Het dragen van een helm is bovendien verplicht. Daarnaast dient je voertuig ook voorzien te zijn van een achteruitkijkspiegel en een claxon. En net zoals bij alle andere voertuigen dien je je te houden aan de geldende verkeersregels.
Kinderen vervoeren met een Speed Pedelec?
Aangezien de Speed Pedelec gelijkgesteld wordt met bromfietsen klasse B is het vervoeren van kinderen jonger dan drie jaar verboden. Kinderen tussen 3 en 8 jaar kunnen wettelijk gezien wel vervoerd worden. Dit natuurlijk in een aangepast kinderzitje en met het dragen van een valhelm. Let hierbij wel goed op of het gelijkvormigheidsattest het toelaat en of het kinderzitje gehomologeerd is voor het gebruik bij hogere snelheden. Vraag dit gerust na bij je verkoper.
Ook de erg populaire fietskar willen mensen wel eens aan zo’n snellere fiets monteren. Dit is echter tot op heden nog steeds niet toegelaten. Zeker ook omdat aanhangwagens voor bromfietsen aan enkele specifieke regels moeten voldoen zoals o.a. een reproductienummerplaat. Meestal voldoen de gekende fietsaanhangwagens niet aan deze regels.
Speed Pedelec of E-bike?
Wil je toch je jonge kindjes vervoeren op een elektrische fiets dan is het beter om te kiezen voor een E-bike. Hiervoor zijn er minder regels in de verkeerswetgeving te vinden. E-bikes zijn dan ook gewoon gelijkgeschakeld aan fietsen zonder trapondersteuning. Hierdoor kan je zonder problemen een kinderzitje achteraan (of vooraan) monteren. Verschillende merken hebben zelfs speciale zitjes die voorzien zijn om te monteren op de fietsendrager van een e-bike.
Ook is het fietsen met een fietsaanhangwagen met personen er in wettelijk toegelaten. Net zoals een gewone fiets dient deze natuurlijk te beschikken over goed werkende verlichting en reflectoren. Ook dienen kindjes, net zoals op een fietszitje, steeds goed vastgemaakt te worden. Desondanks dat het geen verplichting is, is het toch aangeraden om de kindjes steeds te voorzien van een helm. Niet alleen in de kinderzitjes gemonteerd op de fiets, maar ook in de fietskar.
Je merkt het, het vervoeren van kindjes op een Speed Pedelec, is gezien de huidige wetgevingen geen aanrader. Ook in het straatbeeld merk je dat e-bikes meer gebruikt worden om jonge kindjes te vervoeren naar bijvoorbeeld school. Kan je nog steeds niet kiezen wat voor jouw nu de ideale oplossing is dan vind je bij o.a. Van Sprint een enorm aanbod van elektrische fietsen.
Q: Zouden jullie een e-bike of Speed Pedelec aanschaffen?
Uitgelichte afbeelding: Alexandre Perotto
Enigste land waar onder de 3 jaar niet mag. Wat een KLUCHT.
Alsof we 45 km/h gaan rijden met een kind van 5 maand
Apenland