1969 – 2019. Het is dit jaar dus exact 50 jaar geleden dat de LEGO Group zijn eerste grote bouwsteen voor kleine handjes onthulde. Naast de eerste stappen op de maan, was dit ook een hele grote stap in de geschiedenis van het speelgoed voor kleine (en iets grotere) kindjes.

Bouwblokken voor het leven

Willen spelen ligt in onze aard. Voor jong en voor oud. Door te spelen leren zo wijs te raken uit de wereld rondom ons. Van bij de geboorte tot rond hun vierde levensjaar maken kinderen een ingrijpende neurologische transformatie door. In deze korte periode van het leven ondergaan kinderen het snelste leer- en ontwikkelingsproces. Aan het einde van deze periode ligt er een soort ‘blauwdruk’ klaar van hun volwassen versie in wording.

Net daarom is het belangrijk dat kinderen spelen en leren ontdekken. Daarvan zijn ze bij LEGO zich van bewust en steken ze zoveel zorg in de ontwikkeling van LEGO® DUPLO®-producten. Ze willen peuters inspireren en hen helpen zich ten volle te ontplooien. Dit door creatieve en speelse ervaringen te laten opdoen dankzij de verschillende soorten blokken en bouwdozen. En niet alleen bouwdozen met een thema, ook de gewone blokken zorgen ervoor dat de fantasie van kinderen kan worden aangesproken.

Een konijn … en zijn vriendjes

In de late jaren ’70 besloot Kjeld Kirk Kristiansen – LEGO Group-eigenaar van de derde generatie – LEGO DUPLO verder uit te bouwen tot een afzonderlijk merk. Sindsdien is het LEGO® DUPLO®-logo met het rode konijn niet meer van de verpakking verdwenen. Net als elk beroemd icoon heeft het doorheen de jaren enkele make-overs gehad, maar het konijn is en blijft het symbool van het merk.

Natuurlijk bleek het bekende konijntje niet lang alleen. Er werden nog heel wat andere DUPLO-dieren aan het assortiment toegevoegd. Denk maar aan boerderijdieren zoals paarden, schapen en koeien. Maar ook exotischere dieren zoals olifanten, leeuwen en zelfs … dino’s vonden hun weg naar het DUPLO-assortiment. Naast dieren kwamen er in de loop der jaren ook nog tal van andere DUPLO-figuren bij – landbouwers en politieagenten, dokters, cowboys, wetenschappers, ondeugende snaken en hun hipsterouders, … Kortom, voor elke kleine bouwer wat wils om zijn of haar verbeelding te laten spreken. Daarnaast is het ook een ideaal opstapje naar een uniek verhaal en rollenspel.

Kwaliteit en veiligheid

Natuurlijk is de grootste inspiratiebron en de bestaansreden van DUPLO de kinderen. Maar die zijn meteen ook de grootste zorg. Kinderen moeten in alle veiligheid en met plezier kunnen spelen met de verschillende producten. Daarom voldoen alle producten van de LEGO-groep aan de strengste internationale veiligheidsregels voor speelgoed of overstijgen ze deze zelfs.

De LEGO-groep werkt daarom, voor alle fysieke en digitale spelervaringen, vanuit een safety-by-design-benadering. Dit wil zeggen dat al van bij het ontwerp rekening wordt gehouden met de veiligheid. En dit met een opdeling naar leeftijd. Zo kunnen kinderen op een voor hen gepaste niveau spelen en tegelijk uitgedaagd worden. Op de blokken en accessoires wordt er gebeten, op gekwijld, ze worden al eens door de kamer gesmeten, er wordt op gestapt (welke ouder kent die ervaring niet), … Naast creatief zijn in het uitvinden van nieuwe producten moet er ook creatief nagedacht worden bij het testen van deze producten. Dat betekent dat ze bij DUPLO niet alleen testen op de zaken waarvoor het speelgoed bedoeld is maar zeker ook op zaken waarvoor het eigenlijk niet bedoeld is!

En voor u zich nu afvraagt hoe dat er dan aan toegaat. Met dit kijkje achter de schermen bij de echte experts kom je alvast heel wat te weten.

De volgende 50 jaar en ver daarna

Na 50 jaar zijn ze bij LEGO DUPLO zeker nog niet van plan om te stoppen. Er liggen nog heel wat prachtige ideeën op tafel en er komen er steeds weer nieuwe bij. Zo kunnen ze steeds weer nieuwe kindjes de unieke LEGO DUPLO belevenis aanbieden.

Maar in tijden dat spelpatronen almaar meer in elkaar overvloeien. Denk maar aan fysieke producten in combinatie met een app of een game, helpen producten zoals de nieuwe LEGO DUPLO-Stoomtrein en Goederentrein peuters als nooit tevoren probleemloos te navigeren tussen deze twee werelden. Kleine bouwers krijgen al een eerste introductie tot programmeren, ze leren kleuren herkennen en ontdekken de bijbehorende apps boordevol leuke activiteiten. Dit niet alleen om peuters kennis te laten maken met de digitale wereld, maar met als belangrijkste doel de fysieke spelervaring nog verder aan te moedigen en te versterken.

De bouwstenen blijven ook nu nog steeds het belangrijkste element. Een element waarmee ze de bouwers van morgen hopen te inspireren en verder te ontwikkelen.

Q: Spelen/speelden jullie kleuters en peuters graag met DUPLO?


Disclaimer: Dit bericht bevat enkele affiliate links. Afbeeldingen en film met dank aan LEGO-groep.

1 reactie

  1. Rob van Laere

    11 maart 2019 op 14:59

    Als papablogger en Lego/Duplo fanaat (AFOL) ben ik blij dat ik mijn zoon Morris al van jongs af aan kan opvoeden en leren spelen met deze prachtige blokken. Naast mijn kisten vol Lego staat nu trots ook een kist vol met Duplo!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *