Tijdens de zomervakantie zoeken we massaal naar leuke bezigheden voor onze kinderen. Zo gaan er vele op kamp, gaan we op reis of naar een pretpark. Maar er zijn ook nog andere dingen die je met kinderen kan doen. Denk maar aan leuke fietstochtjes of wandelingen. Niet zomaar wandelingen in een bos maar wandelingen waar kinderen vanalles kunnen ontdekken. Zo zijn er in verschillende gemeentes, waarschijnlijk ook bij jullie in de buurt, leuke zoektochten (fiets en te voet) voor gezinnen. Daarnaast zijn er bv ook nog wandelingen op een blotevoetenpad. Wij lichten hier alvast enkele leuke uit.

Op zoek naar “zeven sterren”

Een wandeling voor kinderen die er alvast uitspringt is de speurtocht naar “Zeven Sterren” in Scherpenheuvel. Kinderen zijn niet altijd geïnteresseerd in de symboliek die bij het bedevaartsoord hoort. Daarom ontwikkelde de stad een gratis speurtocht naar de zeven hoeken van de stad. Onderweg krijgen ze ook nog heel wat leuke weetjes mee. De brochure van deze wandeling is te verkrijgen bij de Dienst Toerisme (Baselieklaan 16).

Blotevoetenpad Zutendaal

Eén van de eerste blotevoetenpaden in Vlaanderen bevind zich in Lieteberg. Op dit pad zet je al je zintuigen en beide voeten in om de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water waar te nemen. Dit op een zorgvuldig samengesteld parcours dat ook geschikt is voor kinderen. Op deze 3 km lange wandeling wisselen prikkels zoals koud en warm, vochtig en droog elkaar af. Zoals de naam al doet vermoeden is deze wandeling enkel toegankelijk is op blote voeten. Het blotevoetenpad van Zutendaal start aan de Stalkerweg.

Kabouterroute in Beek-Ubbergen (NL)

In België kennen we allemaal de Kabouterberg en zijn bijhorende wandelingen in Kasterlee. Maar ook in Nederland hebben ze zo hun eigen kabouterwandeling. In Beek-Ubbergen woont Kabouter Paddenstoel samen met zijn vriendjes in het Kabouterbos. Ze wonen allemaal aan de Kabouterboom, de dikste boom van Nederland, en deze bevindt zich in dit bos. De kinderen, en hun (groot)ouders, maken tijdens de Kabouterroute kennis met verschillende kabouters.

Op stap met “Boerke”

In het Meetjesland kan je samen met je kinderen vier grensoverschrijdende wandeltochten maken. Deze staan allemaal in het teken van stripfiguurtje “Boerke” van geestelijke vader Pieter De Poortere. Hij laat op deze wandelingen “Boerke” figureren in het verhaal van smokkelaars en douaniers. Onderweg kan je, door het scannen van QR-codes, meedoen aan de ‘Bangelijke Boerke Quiz’. De wandelingen variëren tussen de 7 en 13 kilometer en zijn dus meer geschikt voor de iets oudere kindjes. Meer info bij Toerisme Meetjesland.

KD-tochten in de Westhoek

Ook in de Westhoek kan je naar hartenlust wandelen met kinderen. Zo heb je onder andere de KD-tochten. Op deze tochten ontdek je al spelend een streek uit de Westhoek. In Vleteren kan je bijvoorbeeld op zoek naar ingrediënten voor Oma’s recepten. Terwijl je in Wervik dan weer komt te weten over de eerste wereldoorlog. De verschillende wandelingen kan je natuurlijk gratis doen maar bij de verschillende toeristische diensten kan je voor 5 euro een rugzakje ophalen met verschillende opdrachtjes. Deze opdrachtjes maken natuurlijk de wandelingen veel plezanter voor jullie kindjes.

Bever wandelroute op Tiengemeten (NL)

Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Een prachtig gebied met een grote rijkdom aan planten en dieren. In dit moerasachtige land voelt de bever zich als een vis in het water. Op de 3,5 km lange tocht kan je samen met je kindjes op zoek gaan naar beversporen en dit aan de hand van een speciale zoekkaart (pdf). Naast de Bever wandelroute is er op Tiengemeten ook nog heel wat anders te beleven zoals een speelbos. Een ideale daguitstap dus om in te plannen tijdens de zomervakantie.

Q: Welke wandelingen op kindermaat kennen jullie nog? En welke kunnen jullie aanraden?


Uitgelichte foto Caroline Hernandez via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *