Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van veel kinderen. Of het nu is in bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het lekker warm is buiten. Er is altijd wel iets leuk te verzinnen met water. Toch is het, zeker in de zomer, belangrijk om spaarzaam te zijn met water. Gebruik dus voor de waterspelletjes in de tuin het liefst regenwater.

Flessenvoetbal

Een spel dat ook wij reeds speelden in onze kindertijd. Voor dit spelletje heb je net zoveel lege plastic flessen nodig als het aantal kinderen wat mee gaat doen. Vul de flessen met water en zet ze in de tuin of op het terras. Vervolgens gaat elk kind bij een fles staan. Met een bal moet je dan proberen de fles van de andere spelertjes om te gooien of schotten. Elk kind moet daarbij natuurlijk ook zijn of haar eigen fles beschermen. Valt de fles om, dan moet deze zo snel mogelijk weer rechtop worden gezet. Dit om zo weinig mogelijk water te verliezen. Is de fles leeg bij één van de spelertjes dan stopt het spel. De winnaar is dan het kindje die nog het meeste water over heeft.

Waterballonnen overgooien

Voor leuke spelletjes met water heb je vaak niet veel nodig. Vooral niet bij spelletjes met waterballonnen. Koop een groot pak ballonnen en vul deze met water. Leg de ballonnen dan voorzichtig in bijvoorbeeld een emmer. Laat de kinderen in een kring staan met een afstandje tussen de verschillende kindjes. Neem één ballon en laat ze deze vervolgens naar elkaar overgooien. De volgorde van gooien mag zelf gekozen worden. Het kindjes waar de ballon kapot springt en dus nat wordt, is af. Wie als laatste droog blijft is dan de winnaar.

Parcours afleggen met waterballonnen

Dit spel is erg leuk en kan voor veel hilariteit zorgen. Benodigdheden: waterballonnen en attributen om het parcours uit te tekenen en obstakels te creëren. Verdeel de kindjes in teams van twee spelertjes. Het is de bedoeling dat ze een waterballon van het begin naar het einde van het parcours moeten brengen. Niet zomaar natuurlijk. Ze moeten namelijk de ballon tussen hun buiken klemmen en gezamenlijk het parcours afleggen. Valt de ballon op de grond moet het parcours terug van in het begin worden afgelegd. Ook als de ballon stuk gaat moet je terug opnieuw beginnen. Het team dat als eerste aankomt met de ballon, heeft gewonnen.
Variatie: Gaat de ballon stuk ergens op het parcours, dan is het team uitgeschakeld.

Sponstikkertje

Tikkertje kennen we allemaal. Dit is een zomerse variant. Maak een spons nat en geef dit aan het kindje dat als eerste de tikker is. De tikker gooit dan met de spons naar de andere kindjes. Wordt een kindje geraakt door de spons, dan is zij of hij de tikker. Verfrissend op warme dagen.

Estafetterace met lekkende flessen

Dit spel is niet alleen plezant voor thuis maar ook geschikt voor kinderfeestjes of om op kamp te spelen. Er kunnen namelijk veel kinderen tegelijkertijd mee doen. Wat je voor deze race nodig hebt zijn een even aantal emmers met water en evenveel plastic flessen als er ploegen zijn. Zet een volle emmer water aan het begin van het parcours en een lege emmer aan het eind. Maak vervolgens enkele gaatjes in beide flessen. Laat de kinderen teams vormen, waarbij ieder kind op zijn plek gaat staan binnen het parcours. De race kan zo lang zijn als de kinderen zelf willen. De bedoeling is dat ze bij het begin van het parcours de fles vullen met water uit de eerste emmer. Vervolgens moet de fles zo snel mogelijk doorgeven worden tot het einde van het parcours. De laatste persoon in de rij giet de inhoud van de fles in de emmer. Dan gaat de fles terug naar het begin en start je opnieuw. De winnaar is het team dat als snelste zijn eerste emmer leeg heeft, maar ook met het meeste water in de tweede emmer heeft.

Geef het water door

Alle kindjes gaan achter elkaar op een rij staan. Ze krijgen een leeg plastiek of kartonnen bekertje. Het kindje vooraan in de rij heeft wel een gevuld bekertje. Hij of zij blijft vooruit kijken en giet het bekertje naar achteren leeg. Het kindje daarachter moet dit water opvangen in zijn of haar beker en doet vervolgens hetzelfde.
Variatie: Je kan teams vormen en het team dat als eerste het laatste bekertje gevuld heeft is de winnaar.

Q: Kennen jullie nog leuke waterspelletjes om te spelen tijdens de zomer?


Uitgelichte afbeelding: Tim Cooper op Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *