We zijn met zijn allen steeds drukker. Werk, hobby’s, sporten en gezelligheid met vrienden. Er blijft vaak amper tijd over voor het doen van boodschappen en en het koken van een gezonde maaltijd. En dat is best wel zonde. Want juist het avondeten zou een belangrijke rol moeten spelen in ieder gezin. (Samen) koken, de dag doorspreken, en samen genieten van een gezonde en gevarieerde maaltijd. Maar in de praktijk blijkt het best lastig om iedere week weer lekkere en gezonde gerechten voor het hele gezin op tafel te zetten. Door tijdgebrek kom je al gauw weer uit op dezelfde snelle (ongezonde) maaltijden.

Een uitkomst is een kindvriendelijke maaltijdbox. Maar wat is een maaltijbox, wat maakt zo’n box kindvriendelijk, en welke aanbieders zijn er allemaal in België? Hans van de Maaltijdbox Vergelijker maakte het volgende overzicht.

Wat is een maaltijdbox?

Misschien heb je wel eens gehoord van bedrijven als HelloFresh, Smartmat of meer recent de Lekker Koken maaltijdbox van Colruyt. Dit zijn stuk voor stuk aanbieders van maaltijdboxen, in de volksmond ook wel foodbox of kookbox benoemd. Zo’n maaltijdbox bevat precies alle ingrediënten voor 3 of meer maaltijden, inclusief een duidelijke receptenkaart. Zit ik dan direct iedere week vast aan zo’n box? Nee, de meeste boxen werken met een flexibel abonnement. Dit betekent dat je zelf bepaalt wanneer je wel of geen box ontvangt. Vaak kun je ook nog zelf je recepten kiezen.

Wanneer is een maaltijdbox kindvriendelijk?

Steeds meer Belgische foodboxen bieden een aparte kindvriendelijke box aan. Maar wanneer is een box nu kindvriendelijk? Vaak gaat het dan om de volgende 3 onderdelen:

  1. De recepten staan snel op tafel zodat er voldoende tijd overblijft voor het gezin
  2. De gerechten zijn toegankelijk voor het hele gezin, dus ook voor de allerkleinsten
  3. Kinderen leren op jonge leeftijd kennismaken met nieuwe ingrediënten en recepten

Welke kindvriendelijke boxen zijn er verkrijgbaar in België?

Marley SpoonVoor Belgische gezinnen zijn er inmiddels een mooi aantal kindvriendelijke boxen beschikbaar. Hieronder bespreken we in het kort de meest populaire: HelloFresh, Marley Spoon, Smartmat en Foodbag.

HelloFresh Familybox

Bestel je de HelloFresh Familybox? Dan heb je wekelijks zelf de keuze uit 10 recepten. Hier zitten ook altijd minimaal 3 “kindvriendelijke” recepten bij. Ofwel, recepten die snel op tafel staan en die toegankelijk zijn voor kinderen. Je zit overigens niet vast aan deze kindvriendelijke recepten. Elke week bepaal je zelf de inhoud van jouw box. De Familybox kost  €63,00 voor 2 volwassenen en 2 kids.

Marley Spoon Familiebox

Marley Spoon kun je wel vergelijken met HelloFresh. Ook bij Marley stel je iedere week zelf je box samen door te kiezen uit liefst 12 verschillende recepten. Ook vind je hier elke week ten minste 3 kindvriendelijke recepten. Op die manier kun je dus zelf bepalen hoe “kindvriendelijk” jouw box is. Ook zijn er speciale “bliksemsnel” recepten. Deze staan binnen 20 minuten op tafel. Zo houd je meer tijd over voor het gezin. De Familiebox van Marley Spoon kost €59,40 voor 2 volwassenen en 2 kinderen.

Smartmat Happy Family Box

Smartmat is een Belgisch bedrijf die al enige jaren foodboxen aan huis bezorgd. Sinds kort biedt Smartmat ook de Happy Family box. Deze box is samengesteld in samenwerking met het magazine Libelle. Met deze box leren kinderen kennismaken met recepten en ingrediënten die passen bij het seizoen. Bovendien geeft deze box tips hoe je de kids kunt betrekken bij het koken. Hartstikke leuk en leerzaam. De inhoud van deze box is net een stukje luxer en exclusiever. En dat zie je terug aan het prijskaartje: de box voor 3 personen met 4 gerechten kost €75

Easy Dinner van Foodbag

Een laatste box die we je zeker niet willen onthouden is de Easy Dinner box van Foodbag. Net als Smartmat is Foodbag een 100% Belgische onderneming. De box voor 4 personen kost €75, en is daarmee niet goedkoop. Bij je bestelling kun je eenvoudig een fruitmand of een “Busy Day” gerecht toevoegen. Zo’n Busy Day is een handig optioneel gerecht die je snel kan opwarmen. Ideaal voor een drukke dag waarop je geen tijd hebt om te koken, maar toch een lekker en gezonde maaltijd wilt voorschotelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *