Nog tot 17 september loopt in het gemeentehuis van De Panne een tentoonstelling over Meli. Deze naam klinkt bij velen (groot)ouders bekend in de oren. Niet alleen vanwege de gekende honing (en choco) maar ook omwille van de mooie herinneringen en avonturen die ze beleefden in het gelijknamige park.

In 1935 richt Albéric Florizoone Meli op. In het gebouw bevinden zich een promotiecentrum voor de bijen, een conferentiezaal, een cafetaria en een ruimte waar de honing geslingerd en verkocht wordt. Buiten staan de bijenkorven. Pas in 1952 komt er een ‘vogelpark’ bij en wordt Meli ‘Meli park’. In de loop van de jaren komen er nog speelpleinen en attracties bij en het Melipark, in de volksmond ‘de Meli’, groeit steeds verder. Door de komst van Disneyland in Parijs en de dood van Albéric in 1992, gaat het park door een moeilijke periode. De familie Florizoone beslist om zich te focussen op datgene waarmee het allemaal begon: honing. De productie van de honing en afgeleide producten verhuist naar het industrieterrein in Veurne en het park wordt verkocht aan Studio 100. Zij toveren Meli Park om tot het Plopsaland dat we vandaag kennen.

Een tentoonstelling waarin beleving centraal staat

Om het 80-jarig jubileum van Meli te vieren, organiseert de familie Florizoone een tentoonstelling. In ‘Er was eens…  Il était une fois… Meli Park: Souvenirs, Souvenirs’ staat beleving centraal. Geen vlakke muren met enkel wat foto’s en tekst, maar een mooi parcours waarin een stukje Belgische pretparkgeschiedenis terug tot leven komt. Aan de hand van heel wat objecten en een grote collectie beeld- en fotomateriaal, duik je zo weer de geschiedenis van het park in. Zo ontdek je het prille begin van het park tot het einde in de jaren negentig. Je krijgt een unieke blik in de collectie van de familie Florizoone en de vele souvenirs die bewaard zijn gebleven. Zo kan je je nog één keer in ‘de Meli’ wanen en je favoriete attractie en de mooie momenten met familie en vrienden herbeleven.

Expo ‘Er was eens… Il était une fois… Meli Park: Souvenirs, Souvenirs’

Van 16/7 tot 17/9/2016
Dagelijks van 10.00u tot 12.00u en van 14.00u tot 17.00u, gesloten op zon- en feestdagen
Gemeentehuis, Zeelaan 21, 8660 De Panne

Q: Wie van jullie is nog naar “de Meli” geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *