Niet zo geruststellend nieuws over de gezondheid van onze kinderen. Volgens een rondvraag van de VRT bij verschillende kinderoogartsen zijn steeds meer kinderen bijziend. Dat wil zeggen dat ze moeite hebben om dingen in de verte scherp te zien. Eén van de oorzaken, volgens oogarts Marnix Claeys, is dat onze kinderen te veel binnen zitten en te lang onafgebroken naar (kleine) schermen turen is. Meer buiten ravotten en minder schermtijd, op voorschrift van de oogarts, is dus de boodschap.
Bijziendheid
Meer en meer kinderen hebben moeite om dingen in de verte scherp te zien. Ze zijn bijziend, of hebben last van myopie, zo als deze aandoening officieel genoemd wordt. Oogarts Marnix Claeys bevestigt het probleem. “Er is een drastische toename, of eerder een verschuiving van de problematiek. Vroeger waren kinderen meer verziend, nu is er een verschuiving naar bijziendheid.”
Wie bijziend is kan goed dingen van dichtbij zien, maar heeft moeite met in de verte kijken. Wie verziend is, heeft net het omgekeerde probleem en heeft moeite om dingen die dichtbij zijn scherp te kunnen zien.
Computerschermpjes zijn boosdoener
In de praktijken van de oogartsen zien ze steeds vaker kinderen met bijziendheid op consultatie komen. Volgens dokter Claeys ligt de oorzaak bij een gedragsverandering. “Vroeger speelden kinderen meer buiten, nu zitten ze ook in hun vrije tijd meer binnen“, zo vertelde hij onlangs in het VRT-programma “Laat”. Een combinatie van veel binnen zijn en activiteiten doen waarbij ze dingen van dichtbij bekijken, denk dan aan een gsm of een tablet, voorzaken de bijziendheid volgens de dokter.
“We hebben een toename van het aantal bijzienden gezien in de coronaperiode“, bevestigt dokter Claeys. “Maar misschien zou de toename er ook geweest zijn zonder corona, want er is sowieso meer en meer schermgebruik, vooral gebruik van kleine schermen zoals die van gsm’s.“
Voorkomen is beter dan genezen
Bijziendheid is nochtans in veel gevallen te voorkomen. Daarvoor geldt de basisregel: 20-20-2. Na twintig minuten schermtijd of werk waarbij je ogen intensief moet gebruiken om van dichtbij naar iets te kijken, moet je je ogen minstens twintig seconden ontspannen. “Dat betekent dat je in de verte moet kijken, meer dan twee meter ver“, aldus Claeys.
Twintig seconden is dus voldoende om je ogen te ontspannen. Dat lijkt niet veel, maar toch komen veel mensen er niet aan. Ook op scholen wordt hier jammer genoeg nog te weinig aandacht aan besteed. De ’20-20-2′ regels is niet alleen goed voor onze kinderen. Ook voor ons, de ouders, is dit belangrijk om toe te passen tijdens een werkdag. “Voor de meesten die met een scherm aan het werken zijn, kan het snel genoeg gaan. Het stopt niet. Het is acht uur en plots is het twaalf uur en heb je nog niet van je scherm weggekeken.”
Naast om de twintig minuten minstens twintig seconden de verte kijken, zouden kinderen ook minstens twee uur per dag buiten moeten zijn. “Het is onomstotelijk bewezen dat blootstelling aan een extra hoeveelheid licht aan het oog een remmende werking heeft op bijziendheid“, weet Claeys. Buiten ravotten dus, op voorschrift van de oogarts.
Brillen dan maar
In vele gevallen is een bril de oplossing voor wie bijziend is. Zo kunnen ze toch weer scherp in de verte kijken. Een oogarts kan na een oogonderzoek ook oogdruppels voorschrijven aan een beperkte groep van bijzienden. “Dat kan voor kinderen die al vroeg hoge bijziendheid hebben, met een lang oog (bij bijziendheid is de oogbol vaak te lang, red.) en een aantal andere parameters die door een oogarts onderzocht moeten worden.“
Claeys benadrukt ook dat het belangrijk is dat bijziendheid gedetecteerd en behandeld wordt, en dat er een bril voorgeschreven wordt. “Kleine kinderen moeten om de zes maanden op controle, oudere kinderen om het jaar.“
Q: Ravotten jullie kinderen genoeg buiten?
Uitgelichte afbeelding: McMcKaela Taylor op Unsplash
Bron: VRT Nieuws