Onlangs werd speelbos Nest nog feestelijk geopend in het Nederlandse pretpark Efteling. En er staan al weer vernieuwingen klaar. Na de zomer starten de werken om een aantal attracties in het Reizenrijk aan te passen. Dit is de eerste fase van een totale gebiedsontwikkeling. Zo worden de attracties Avonturen Doolhof en Monsieur Cannibale aangepast naar de thematisering van Sindbad de Zeeman, uit de verhalen van 1001 Nacht.

We hebben onlangs een positief besluit van de Raad van State ontvangen waardoor de weg vrij is om ons park aan de oostzijde uit te breiden in de toekomst. Daar zijn we ontzettend blij mee, maar de grote uitbreidingsplannen hebben we vanwege corona uitgesteld. Onze aandacht gaat daarom nu eerst uit naar het gebied dat daaraan gaat grenzen. Dat gebied wordt in zijn geheel de komende jaren aangepakt qua thematisering, looproutes, infrastructuur, etc. Dit doen we gefaseerd, waarbij deze winter eerst de attracties Avonturen Doolhof en Monsieur Cannibale het Oriëntaalse thema van Sindbad krijgen en waarna op een later moment ook de bestaande horecalocatie Panorama wordt aangepast naar dit thema. Zodoende is dit gebied in Reizenrijk geoptimaliseerd als gasten over een paar jaar richting de attracties in het oostelijke uitbreidingsgebied wandelen”, aldus een trotse algemeen directeur Fons Jurgens.

Sindbad de Zeeman

Het thema Sindbad de Zeeman is niet nieuw in de Efteling. Sinds 1998 is een element uit één van zijn zeven zeereizen terug te vinden in Reizenrijk, nl attractie Vogel Rok. Sindbad (en zijn zeven avontuurlijke zeereizen) is één van de populairste verhalen uit 1001 Nacht. Het is herkenbaar voor een hele brede en diverse doelgroep. Om deze verhalen verder uit te bouwen zijn vanaf eind 2021, tegenover de indoor coaster Vogel Rok, twee nieuwe elementen uit de zeereizen van Sindbad terug te vinden.

Archipel

Het huidige Avonturen Doolhof verdwijnt en maakt plaats voor Archipel. Een spannend eiland, waar jonge ontdekkingsreizigers de (speel)elementen trotseren en de verrassingen ontdekken die op het eiland verscholen liggen.

Sindbad de Zeeman
Sirocco

Eén van de meest omstreden attracties in het pretpark, Monsieur Cannibale, dankt zijn kookpotten af. De huidige attractie krijgt in de plaats echte handelsschuiten. Het opzet van de attractie blijft dus hetzelfde. Al komt je nu met de handelsschuiten in een storm terecht ipv in de kookpot van Monsieur Cannibale.

Hoofdontwerper Sander de Bruijn zegt over het project: “Als ontwerper bij de Efteling is het mijn doel om via bekende sprookjes en verhalen een natuurrijke en sprookjesachtige omgeving en belevingswereld te creëren. De zeereizen van Sindbad de Zeeman zijn een perfecte kapstok om een logische samenhang binnen dit gedeelte in de Efteling te creëren en om de thematisering van Vogel Rok verder uit te breiden. Zo ontstaat een completere Wereld van Sindbad en daarmee een avontuurlijke belevingswereld voor onze gasten.


Richard van Leeuwen

Voor de uitwerking en toepassing van de verhalen van Sindbad de Zeeman, werd de Efteling bijgestaan door Richard van Leeuwen. Richard van Leeuwen vertaalde (als eerste in 1993) de authentieke Arabische teksten van de vertellingen van 1001 Nacht. Hij studeerde Arabisch in Amsterdam en Damascus, en Perzisch in Leiden. Daarnaast publiceerde hij ook artikelen en boeken over de vertellingen van 1001 Nacht. Voor zijn werk (waaronder zijn vertalingen) won hij diverse prijzen. Richard van Leeuwen zegt over de samenwerking met de Efteling: “De gebruikte vertellingen van Sindbad en zijn zeereizen kennen een groot reservoir van culturele personages. Dit biedt vele mogelijkheden die, in combinatie met de ambitie van de Efteling om op een inclusieve manier verhalen te vertellen, vast zorgen voor een positief geschetst beeld van de rijke Arabische cultuur.


Afbeeldingen: © Efteling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *