Elk jaar staan heel wat ouders en jongeren voor een grote stap in het leven nl deze van de lagere school naar het secundair onderwijs. Een stap die al een deel van de verdere toekomst bepaalt. Maar gelukkig zeker niet alles. In de loop van de jaren is er heel wat veranderd in het Belgische onderwijssysteem. Zo spraken we in de tijd dat wij als ouder naar het school gingen nog van ASO, BSO, TSO en KSO. Tegenwoordig zijn het doorstroomrichtingen, arbeidsmarktrichtingen of gemengde richtingen. Een hele aanpassing dus voor zowel de ouders als de jongeren.
Welke school en richting?
Een secundaire school kiezen is niet makkelijk. Er zijn er heel wat verschillende en niet elke school biedt dezelfde richtingen aan. Luister daarom zeker naar uw kind en welke interesse hij of zij heeft. Maar luister zeker ook naar de adviezen van de leerkrachten die dag in dag uit lesgeven aan jullie kinderen.. Waar is uw kind goed in? Welke interesses heeft het? Bij twijfel is een gesprek met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) ook mogelijk. Bij het CLB werken specialisten: psychologen, pedagogen, dokters, verpleegsters en sociale werkers.
Eens je de sterke en zwakke punten weet van jullie zoon of dochter en de interesses. Kan de zoektocht naar een school beginnen. Met de onderwijskiezer van het CLB kan je al heel wat informatie terugvinden over richtingen, scholen, onderwijsnetten, … Zeker een aanrader om te bezoeken.
Nog niet zeker van een bepaalde richting of twijfel dan is het Beroepenhuis in Gent zeker het bezoeken waard. Hier vind je heel wat informatie over beroepen en studierichtingen. Veel scholen organiseren in de loop van het zesde leerjaar een uitstap naar deze ’tentoonstelling.’ Maar je kan als gezin ook naar de gezinsdagen gaan om samen te ontdekken wat jullie kind nu graag wil doen.
Infomomenten
Naast deze online informatie van het CLB is het ook aan te raden om gebruik te maken van de opendeurdagen die scholen organiseren voor nieuwe leerlingen en hun ouders. Wacht hier zeker niet mee tot jullie zoon of dochter in het zesde leerjaar zitten. Maak bijvoorbeeld in het vijfde een algemeen rondje van scholen in de buurt. Als ze dan in het zesde zitten ga je naar twee, drie of vier scholen die jullie het meeste aanspreken.
Naast de opendeurdagen zijn er in vele scholen speciale infomomenten waarbij nog wat extra informatie wordt gegeven over de school zelf. Tussen welke uren is er les, hoeveel uren sport, extra ontspanningsmogelijkheden, … daarover krijg je dan als ouder en (toekomstige) leerling meer info rond. Deze momenten zijn ideaal als jullie bijvoorbeeld nog twijfelen tussen bepaalde scholen of als jullie al zeker zijn en de laatste details nog willen weten.
Inschrijven
Het inschrijven in een secundaire school onderging in de loop van de jaren ook een hele aanpassing. Vroeger ging je als ouder (samen met je kind) gewoon in het voorjaar langs bij een school en kon je zoon of dochter inschrijven. Tot een paar jaar terug werd er bij bepaalde populaire scholen zelfs gekampeerd voor de schoolpoort om toch maar een plekje te bemachtigen in de school van jullie keuze. Gelukkig is dat kamperen (bijna overal) voorbij. De overheid heeft namelijk een systeem uitgewerkt om digitaal in te schrijven bij secundaire scholen. De inschrijvingsperiode is voor heel Vlaanderen hetzelfde, maar elke regio werkt wel met een eigen online systeem. Informeer je dus goed waar je je moet aanmelden. Als je op de rand woont van enkele regio’s kan en mag je jullie kind in de verschillende regio’s inschrijven.
Q: Gaan jullie kinderen volgend jaar voor het eerst naar het secundair? Zo ja, hebben jullie al een keuze gemaakt qua richting?
Uitgelichte afbeelding: Met Adobe Firefly AI gegenereerd