Waar het bij menigeen in het voorjaar begint te kriebelen met als resultaat een blinkend huis is schoonmaakdrang bij zwangere vrouwen het hele jaar door geoorloofd. Wanneer er zich weer een nieuwe baby aandient lijkt het constant te kriebelen. Van binnen – er wordt nu eenmaal flink gedraaid, gehikt, gegroeid en getrappeld -, maar zeker ook op een ander vlak: ALLES MOET SCHOON!

Waar sommige vrouwen tijdens hun zwangerschap driftig zwaaien met de poetsdoek om de woning van de vloer tot de muren en plafonds aan toe te boenen, zijn andere zwangere vrouwen liever lui dan moe. Goed nieuws voor beide aanstaande moeders: je hebt máánden de tijd om je voor te bereiden op de komst van de baby. Voorkom dat je niet belandt in een prenatale opruim- en schoonmaakwoede, maar leidt jouw nesteldrang in goede banen. Hoe?

Voorzorgsmaatregelen

Het overweldigende verlangen om je huis klaar te maken voor de baby is niet schadelijk en zeker geen medische aandoening. Probeer wél de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen tijdens je zwangerschap om jezelf een beetje te ontzien:

© Petite Amélie
  • Vermijd het optillen van zware voorwerpen. Zorg ervoor dat je na de twintigste week niet meer dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo tilt. Overleg dit ook altijd met een specialist.
  • Hoewel jouw kindje de eerste weken waarschijnlijk alleen maar maatje 50/56 draagt, heb jij al kleertjes klaarliggen tot maat 80. En natuurlijk dienen deze allemaal gestreken te worden zodat ze ‘klaar voor gebruik’ in de commode kunnen liggen. Probeer lang staan te vermijden en wissel zitten en staan af tijdens het strijken.
  • De ramen zemen, de bovenkant van de keukenkastjes schoonmaken en het plafond afnemen? Hier kom je pas bij met een ladder. Omdat zowel je evenwicht als balans tijdens de zwangerschap verandert, is het verstandig om een ander op de ladder te laten klimmen.
  • Doe wat je moet doen maar overdrijf het niet. Voel je een ontembare behoefte om de keukenkastjes eens flink uit te soppen en de boekenkast op alfabetische volgorde te sorteren? Doe dit dan met natuurlijke schoonmaakmiddelen en neem tussendoor voldoende rust.
  • In de laatste maanden is energie sparen voor de bevalling alleen mogelijk wanneer je voldoende aan jezelf denkt. Ga regelmatig even liggen tussen het schoonmaken door en poets desnoods terwijl je op een stoel zit.
  • Houd in gedachten dat niet alles perfect hoeft te zijn. Jouw baby heeft echt alleen jullie nodig.  Maar, sommige meubels kunnen nu eenmaal niet ontbreken op de babykamer. Zo vind je veel leuke meubeltjes bij Petite Amélie.

Uitgelichte afbeelding: © Petite Amélie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *