Soms komen er jeugdboeken uit waarbij de kaft en de titel je al in een andere wereld onderdompelen. Dit was zo bij de boeken van Roald Dahl. En dat had ik ook bij het zien van Nevermoor: Morrigan Crow en het Wondergenootschap. Het onderdompelen in een andere wereld had ik bij het lezen van dit prachtige boek. De verwachtigen die de prachtige cover en prikkelende (onder)titel losmaakten worden, in mijn ogen, alvast volledig waargemaakt.

Nevermoor: Morrigan Crow en het Wondergenootschap

Morrigan Crow is vervloekt. Ze wordt beschuldigd van allerlei rampen en is gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. Maar vlak voordat de klok twaalf slaat op haar laatste avond en de Meute van Rook en Schaduw haar komt ophalen, wordt ze gered door de zonderlinge Jupiter Noord.

Hij neemt haar mee naar een nieuwe, wonderlijke wereld: Nevermoor. Het enige wat Morrigan moet doen om daar te mogen blijven is lid worden van het exclusieve Wondergenootschap. Maar dan moet ze wel eerst vier onmogelijke proeven doorstaan en bewijzen dat ze een uniek talent heeft (wat ze niet heeft). Kan ze het Wondergenootschap ervan overtuigen dat ze thuishoort in deze magische wereld, voordat de Meute van Rook en Schaduw haar alsnog te pakken krijgt?

Na de boeken van Roald Dahl en de avonturen van Harry Potter, komt er met Nevermoor weer een prachtige reeks uit die tot de verbeelding spreekt. Dit fantasie boek gaat over een jong meisje, Morrigan Crow, dat terecht komt in een wereld waar je, ondanks alle gevaren, zonder aarzelen naartoe zou willen verhuizen. Bovendien is het verhaal doorspekt met heel wat fantastische verzinselen, waardoor je helemaal wordt opgeslorpt in het verhaal.

Vriendschap en geloof in jezelf

Zonder al te veel weg te geven van het verhaal is Nevermoor een verhaal over vriendschap, over geloven in jezelf en dit ondanks je (schijnbare) tekortkomingen. Daarnaast leert Morrigan ook haar innerlijke kracht ontdekken op het moment wanneer het echt nodig is. Dit draagt niet alleen een positieve boodschap met zich mee, maar kan ook kinderen motiveren om zelf opzoek te gaan naar hun eigen geloof in zichzelf.

Als volwassene doet het boek Nevermoor mij terugdenken aan mijn eigen kinder- en jeugdtijd. Een tijd waarin de boeken van o.a. Roald Dahl verslonden werden. Dankzij de schrijfstijl en de fijne mix van klare taal en moeilijkere woorden leest het enorm vlot. Bovendien is het intrigerend, grappig, maar, ook bijzonder spannend. De spanning is soms vrij eng, waardoor we als volwassenen te rap geneigd zijn te denken dat dit voor kinderen te spannend is. Doch waren het ook in onze tijd juist deze verhalen die je nu nog bijblijven. Ik vind het alvast een echte aanrader en een ideaal boek om tijdens de komende vakantie te laten lezen aan onze jonge tieners. Daarnaast is het vol spanning uitkijken naar het tweede deel van dit fantasieboek.

Auteur: Jessica Townsen
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina’s: 383
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 978 90 245 7863 4

Nevermoor is verkrijgbaar in de betere boekhandel en online o.a. bij Bol.com, Proxis en Bookspot.

Samenvatting
Review Datum:
Item:
Nevermoor: Morrigan Crow en het Wondergenootschap
Beoordeling:
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *